Puust ja punaseks: kuidas on õige kõrvu puhastada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia.net / Gelpi José Manuel

Kuigi vatitikud tunduvad esmase abivahendina kõrvade puhastamiseks, võid nendega kõrvavaigu hoopis sügavamale torkida. Eelistada tuleks kõrva loputamist.

Arstid soovitavad üldiselt kõrvatikuga torkimise asemel kõrvu sooja veega loputada, sest sellega väldid ärritust ja vigastusi, vahendab Reader’s Digest.

Kõrvade loputamiseks toimi järgmiselt:

  • Vala kaussi puhas leige vesi, sest liiga külm või kuum vesi stimuleerivad kuulmisnärvi, mida antud hetkel vaja ei ole. Soovi korral võib veele lisada paar tilka lahjat vesinikperoksiidilahust, mis pehmendab kõrvavaiku.
  • Võta käeulatusse väike käterätik, mille saad vajadusel panna kõrva alla, millest vesi välja tilkuma hakkab.
  • Võta appi ilma nõelata plastsüstal ja täida see leige veega. Süstla alternatiivideks võivad olla ka kinnitusega plastikkott, mille ühte otsa oled lõiganud väikse augu, või dušiotsik (viimase puhul pole seega veekaussi vaja).
  • Kui asud puhastama vasakut kõrva, võta sellest parema käega kinni ning kalluta pead paremale küljele. Parema kõrva puhul toimi vastupidi.
  • Lase süstla või duši abil veesurve kõrva kuulmekanalisse või kalluta plastikkotiga vett kõrva. Süstla otsik peab kuulmekanalis olema suunatud pigem allapoole nina suunas, et vesi ilusti kõrva jõuaks.
  • Loputada võib üsna jõuliselt ja survega, sest vastasel juhul kõrvavaik ja muu võimalik mustus ei välju. Kui loputamine ei õnnestu või tunned valu või uimasust, tuleb tegevus lõpetada. Uuesti võib proovida tunni-kahe pärast, mil on kõrvavaik niiskes kõrvas samuti juba pehmenenud.
  • Kõrvaloputuse käigus peab vesi lõpuks kõrvast väljuma ning tulemuseks on puhas kõrv. Kõrva kuivatamiseks võib piisata, kui pead kallutada. Kõrva võib tilgutada ka alkoholilahust, mis kiirendab kuivamist, välja arvatud põletiku korral.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles