Mustaks tõmbunud küüs võib viidata tõsisele tervisehädale (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünealune verimuhk.
Küünealune verimuhk. Foto: Panthermedia / Claudio Divizia

Ebameeldivalt mustaks tõmbunud küünel võib olla mitmeid põhjuseid – osa neist leebed ja kergesti ravitavad, osa aga üsna hirmutavad.

Kui inimesel on mõni küüs, eriti just varbaküüs mustaks värvunud, tuleks välja selgitada selle põhjus, kirjutab MedicalNewsToday. Selle järgselt saab juba välja selgitada, missugune ravi on vajalik. Enamasti on sellel kuus alljärgnevat põhjust.

Korduv trauma. Kui inimene kannab halvasti istuvaid jalanõusid, võib tal olla risk musta varbaküüne tekkeks just korduva trauma tõttu. Nimelt võib pikaajaline surve varvastele tekitada mitmeid probleeme, alustades villidest lõpetades küünevigastustega. Kergematel juhtudel kasvab see värv varbaküünest aja jooksul lihtsalt välja ka ilma ravita. Kui on märgata, et küüs hakkab aga varbast eralduma, tuleb pöörduda arsti poole.

Löögist tingitud trauma. Sel puhul võib tegu olla kõige lihtsama varba äralöömisega. Selle tulemusel purunevad küünealused veresooned ja see võib samuti tipneda varbaküüne mustaks tõmbumisega. Üksiku vigastuse puhul esineb valu ja paistetus koheselt, sest vere kogunemine küüne alla tekitab turse.

Küüneseen. See on üks levinumaid probleeme, miks küüned tumedaks värvuvad. Enamasti on küüneseen küll valget või kollakat värvi, ent kui nakatunud koha lähedale koguneb mustust, põhjustab see ka küüne mustaks tõmbumise. Kuna sokkides ja jalatsites on üldjuhul bakteritele meelepärane soe ja niiske keskkond, kipuvad sinna infektsioonid eriti sageli tekkima.

Melanoom. Harvadel juhtudel võib must küüs olla põhjustatud melanoomist, mis on nahavähi üks agressiivsemaid vorme. Kui see on tekkinud tumeda laiguna küüne alla või lähedusse, areneb see küllaltki aeglaselt ja sümptomiteta ega pruugi küüne all koheselt nähtavgi olla.

Muutused naha pigmendis. Aja jooksul toimub muutusi ka inimese nahapigmendis, eriti just tumedama nahaga inimestel, kel selline laik võib tekkida just varba- või sõrmeküüne alla. Üldjuhul on pigmendimuutused ühetaolised ehk kui pigmendilaik tekib ühe jala varbale, võib see tekkida ka teise jala samale varbale.

Muud seisundid. Üksikud haigused võivad samuti tekitada musti küüsi, ent seda pigem harvem. Nende hulka kuuluvad näiteks diabeet, neeru- ja südamehaigused ning aneemia. Enamasti saavad sel puhul küüned oma normaalse välimuse tagasi siis, kui haige terviseseisund on kontrolli all.

Kuidas vältida küünte mustaks tõmbumist?

Kuigi seisundi ravi sõltub juba suuresti selle põhjustajast, siis ikkagi on ka samme, kuidas saab selle teket vältida. Näiteks tuleks:

  • Kanda õiges suuruses, mugavaid jalanõusid
  • Kanda sobilikke jalanõusid nii tööl kui ka trennis
  • Kanda plätusid avalikus duširuumis
  • Lasta jalgadel puhata ja hingata
  • Kasutada päikselistel päevadel päikesekaitsekreemi.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles