Perearst Karmen Joller kasimata patsientidest: meedikutena peame kõike aktsepteerima (7)

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Panther Media / Scanpix / Craig Robinson

Kivimäe perearstikeskuse perearst dr Karmen Joller kirjutab oma sotsiaalmeedia kontol, et teda riivab väga pereõe tänane arvamusavaldus ajakirjanduses.

Dr Joller leiab, et kui meedikut häirib kasimata patsient, tuleks sellest patsiendiga rääkida. «Äkki on inimesel depressioon või muu psüühikahäire ja ta ei ole lihtsalt suuteline end pesema? Psüühikahäired võtavad inimestelt isegi elutahte ära, mis siis veel pesemisest rääkida. Hea, kui inimene süüagi suudab,» kirjutab arst ja lisab, et võib-olla on patsiendil hoopis füüsiline haigus ja ta ei saa pesemisega lihtsalt hakkama.

Perearst tõdeb, et kui patsient ei taipa, et üleriiete ja välisjalanõudega kabinetti ei siseneta, saab kabinetiuksele alati vastavad sildid panna. Kui patsient neid ei märka, saab viisakalt selgitada, miks on praksises selline kord.

«Ja kui patsient ongi meist lohakam, mis siis? Inimestel on erinevad standardid puhtuse osas, erinev lõhnataju, erinev taluvuse piir. Meedikutena peame kõike seda aktsepteerima ja vajadusel patsiendi järel kabinetti koristama ja tuulutama,» sõnab tohter.

Tema hinnangul on äärmiselt ebaviisakas teisi inimesi taga rääkida, eriti veel patsiente. «Jäägem ikka professionaalseks ja patsiendikeskseks,» paneb ta meedikutele südamele.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles