Taimetoitlased survestavad riiki lasteaedadesse veganimenüüsid lubama (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaialapsed. Pilt on illustratiivne.
Lasteaialapsed. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Veganid rõõmustavad selle üle, et Eesti ametkonnad tunnistasid nende koostatud menüüd sobilikuks lasteaedadesse, ent menüüde juurutamises on siiski vaja lasteaia ja sealse toitlustajaga kokkulepe saavutada.

Eesti veganiselts teatas hiljuti oma kodulehel, et üle-eelmisel nädalal toimus tervise arengu instituudi (TAI), terviseameti, sotsiaalministeeriumi ja veganiseltsi esindajate kohtumine, et arutada veganitoidu saamise võimalusi lasteaedades. Pärast mitu kuud kestnud arutelusid seltsi koostatud veganimenüüde üle olevat ametkonnad lõpuks tunnistanud need sobilikeks ning lasteaedades saab nüüd menüüd vanemate soovi korral kasutusele võtta.

Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri täpsustas aga ERRile, et seltsiga oli tõepoolest kohtumine, kus viimased rääkisid oma muredest ja tegid ettepanekuid, kuidas võiks nende laste toitlustamine toimuda. Tema sõnul põhineb aga teade veganimenüüde lasteaedades lubamisest ainult ühel lasteaial, kuhu niisuguste vaadetega vanemaid on rohkem kogunenud.

«Seal otsustati, et lõplik vastutus jääb lapsevanemale, kui ta maksab juurde ja kui lasteaed on nõus jagama seda vastutust koos lapsevanematega. Aga terviseamet ei poolda veganlust ja me soovitame lähtuda ametlikest toitumissoovitustest,» rõhutas Saluri.

Ka ei ole tema kinnitusel lapsevanemal õigust lasteaialt veganimenüüd nõuda, vaid see peab toimuma kokkuleppel lasteaia ja sealse toitlustajaga.

Veganiseltsi kodulehel selgitatakse, et Eestis reguleerib lasteaedade toitlustamist määrus «Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis», mis näeb üldiselt ette segatoitumist. Seal on öeldud, et valguvajadusest 1/3 tuleb katta loomsete valkudega, värskest kalast valmistatud toitu või kalatooteid pakutakse vähemalt kord nädalas ning lihaga toitu vähemalt kaks korda nädalas. Määrus sätestab ka rikastatud toiduainete vältimise ja lubab toidulisandeid anda vaid tervishoiutöötaja ettekirjutusel.

Loomsete valkude, kala ja lihaga seotud nõuded on seltsi arvates olnud veganeid otseselt diskrimineerivad, kuna veganid neid ei tarbi. Kuna tervisliku vegantoitumise oluliseks osaks on teatud toitainete saamine kas rikastatud toiduainetest või toidulisanditest, on nende vältimise säte veganeid kaudselt diskrimineeriv.

Samas, kooskõlas usu- ja veendumusvabaduse austamise põhimõttega jätab määrus teisiti toitumise võimaluse usulistel põhjustel või lapsevanema veendumuste tõttu. See punkt omab seltsi hinnangul sisulist mõtet juhul, kui veganluse puhul rakendatakse vaid neid sätteid, mis on kooskõlas tervisliku vegantoitumise printsiipidega ega diskrimineeri juba olemuslikult veganeid.

Loe pikemalt ERR uudisteportaalist ning vegan seltsi kodulehelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles