Tervisenõu: kas antidepressandid tekitavad sõltuvust?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressioon. Pilt on illustratiivne.
Depressioon. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Antidepressantidega ei ravita ainult depressiooni, vaid ka ärevust, une- ja söömishäireid, sundmõtteid jm. Nii nagu igal ravimil, on neilgi kõrvaltoimeid – kas aga antidepressantide tarvitamisega võib kaasneda ka sõltuvus?

Vastab psühhiaater Irja Ivarinen regionaalhaigla ajakirjas:

Antidepressandid ei tekita sõltuvust. Rahustid ja uinutid aga küll. Võib juhtuda, et kui inimene on piisavalt kaua olnud sümptomitevaba ja koostöös arstiga on otsustatud ravi lõpetada, tuleb sümptom kiiresti tagasi. Nii arvataksegi, et tegu on sõltuvusega antidepressandist, kuigi tegemist võib olla ärajäämanähtudega ravi lõpetamisel, mis pole veel sõltuvus.

Noorte ärevushäirete puhul on pigem küsimus selles, kas lapsel või noorukil on juba kujunenud sellised kognitiivsed skeemid, kus tajutakse end mittetoimetulevana või keskkonda ohtlikuna – see määrab ära käitumise eri olukordades. Selliseid düsfunktsionaalseid kognitiivseid skeeme ei saagi ravida ainuüksi arstimitega, vajalik on psühhoedukatiivne ja terapeutiline ravi, mille käigus selgub, mis ärevust esile kutsub ja alal hoiab.

Inimesel on uskumused ja veendumused, mis käivituvad hätta sattudes ratsionaalse kontrollita. Need töötavad automaatselt ja nii näibki, et antidepressandita hakkama ei saa. Antidepressandid ei saa garanteerida seda, et häiret uuesti ei teki. Eestis (lastele) antidepressante kergekäeliselt kindlasti ei määrata, need kirjutatakse välja vajaduspõhiselt, et kas või säilitada seda toimetulekutaset, mis praegu on. Kindlasti on vajalik psühhosotsiaalne ravi.

Loe ka teisi tervisenõu lugusid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles