Mida süüa ja mida vältida, kui kõhulahtisus kimbutab?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõhulahtisus on ebameeldiv ja piinlik mure.
Kõhulahtisus on ebameeldiv ja piinlik mure. Foto: Panthermedia / Andriy Popov/Scanpix

Ajutist kõhulahtisust on kogenud ilmselt igaüks ning selle põhjust alati ei teagi. Ebameeldiva seisundi võimalikult kiireks leevendamiseks saab end turgutada teatud toitude-jookidega.

Kõhulahtisust tuleb inimesel ette tavaliselt vähemalt kord või paar aastas ning enamasti ei kesta see üle kolme päeva, kirjutab MedicalNewsToday. Kui seisundit esineb väga sageli ja pikemat aega, tuleks konsulteerida arstiga. Regulaarsemalt võib kõhulahtisus tekkida krooniliste seedehäiretega inimestel, näiteks Crohni tõve ja ärritunud soole sündroomi puhul.

Kõhulahtisusega võivad sageli kaasneda kõhukrambid, valu alakõhus, iiveldus ja oksendamine ning palavik. See, mida kõhumurega inimene sel ajal suhu pistab, on üsna oluline, kuna teatud toidud võivad enesetunde hullemakski teha.

Mida süüa?

Eelkõige esimesel haiguspäeval tuleks süüa kergesti seeditavaid toite, mis poleks liiga soolased, magusad ega vürtsikad. Parem on süüa mitmeid väikeseid eineid, mis ei koormaks korraga seedesüsteemi ning aitaks siduda väljaheitega erituvat vett. Hästi sobivad näiteks:

  • Kaerahelbe- või riisipuder
  • Banaan
  • Valge riis (ilma lisanditeta)
  • Sai ja röstsai
  • Keedukartul
  • Kreekerid (mitte liiga maitsestatud)

Hea on tarbida ka probiootikume, mis panevad seedesüsteemi tasakaalu paika. Samas võivad probiootikumite hulka kuuluvad jogurt ja keefir soolt hoopis ärritada, mistõttu ei ole need just parimaks valikuks. Kui piimatooted kõrvale jätta, siis sobiv alternatiiv on näiteks hapukapsas.

Mida juua?

Ennekõike tuleb haigel juua päeva jooksul rohkelt vett, kuna vesise väljaheite tõttu võib tekkida vedelikupuudus. Vee joomine aitab kehast samuti toksiine väljutada. Mõnel pool on soovitatud, et klaas vett tuleks juua vähemalt pärast iga korda, mil tualetti külastad. Kuna kõhulahtisuse tõttu läheb organismist kaduma ka mineraalaineid ja elektrolüüte, võib end nendega varustamiseks juua näiteks kookosvett ja puljongit.

Mida vältida?

Paljud toidud raskendavad seedesüsteemi tööd ning võivad seda ärritadagi. Seetõttu tuleks vältida:

  • Vürtsikaid toite, mis mõjuvad seedimisele ärritavalt.
  • Praetud ja frititud toite – need on väga rasvarohked ja teevad olukorra hullemaks.
  • Suhkrurikkaid või kunstlikke magusaineid sisaldavaid toite – suhkur kipub samuti häirima soolestikus olevaid tundlikke baktereid ning osa kunstlikke magusaineid võivad olla lahtistava toimega. Vältida tuleks ka suhkrurikkaid mahlajooke.
  • Kiudainerikkaid toite – kui muidu on need seedimisele head, siis paraku kõhulahtisuse puhul ei ole nende tarbimine vajalik. Seepärast jäta täisteraleib, -helbed ja pruun riis menüüst välja.
  • Rasvast liha-kala – sealiha, lõhe ja sardiinid jäägu seekord toidulaualt eemale.

Ka ei pruugi kõhule hästi mõjuda sibul ja küüslauk, toored köögiviljad (kapsas, brokoli, lillkapsas), tsitruselised ning otseloomulikult töödeldud valmistoidud. Puhitust võivad tekitada ka kohv, tee ning gaasilised joogid.

Millal pöörduda arsti poole?

Täiskasvanutel on ohumärgiks kõrge palavik ning valud alakõhus. Tähelepanelikult tuleks jälgida ka lapsi, kellel on tõenäolisem tekkima just vedelikupuudus. Selle märgiks on suukuivus, kaalukaotus, nutt ilma pisarateta ning see, kui imiku mähe on kuiv olnud juba üle kolme tunni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles