Ametkonnad hoiatavad: toores tainas võib kubiseda bakteritest

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küpsetamine.
Küpsetamine. Foto: Panthermedia / Leung Cho Pan

Koduküpsetajad ning lapsevanemad peaksid tainakausil hoolega silma peal hoidma, et mõni maiasmokk seda limpsima ei pääseks, sest tainas võib peituda tervisele ohtlikke baktereid.

USA toidu- ja ravimiamet (FDA) hoiatab, et küpsetamata jahusegudes võivad peituda kolibakterid, mis tainast süües satuvad kergesti inimese organismi, kirjutab Telegraph.

Näiteks mullu kutsuti just sel põhjusel Ameerikas tagasi miljonite kilode ulatuses jahusegusid, mis võisid endas kanda kolibakterit. Just hiljuti avaldas ka brittide toidustandardi amet (FSA) hoiatuse, et küpsetamata jahu(segusid) kindlasti süüa ei tohi, sest varasemalt on nendega seoses ette tulnud nii salmonella- kui ka kolibakteripuhanguid.

See ei tähenda küll, et tegu oleks trendiga ning jahu peaks hoopiski vältima, ent toore taina käitlemisel võiks siiski olla ettevaatlik. Kui jahu ära küpsetatakse, siis haigusetekitajatest bakterid ka surevad ning valmis küpsetise söömine on juba ohutu.

Ka ei pea edaspidi muretsema küpsisetaina maitselise jäätise pärast, sest seegi sisaldab juba töödeldud jahust küpsisetükke ega kujuta endast FSA kinnitusel ohtu.

Toidustandardi ameti pressiesindaja lisas, et lõplikult sõltub küpsisetaina ohutus tervisele selle koostisosadest. Kui tootja on pakendil lubanud, et toode on tervisele ohutu, siis tasub seda ka uskuda.

«Siiski ei poolda me taina söömist, sest enamasti pole see ikkagi mõeldud toorelt söömiseks ning mõned komponendid ei pruugi olla turvalised – on olemas võimalus, et need on saastunud. Valmis tainast või jahusegu küpsetades tasub alati järgida tootja juhiseid,» rõhutas ta.

Loe veel:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles