Mida lapse kõhukinnise puhul kindlasti teha ei tohiks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Last ei tasu sundida.
Last ei tasu sundida. Foto: Panther Media / Scanpix / Jan Andersen

Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku lastearsti Oivi Uibo sõnul ei tohiks kõhukinnisuse käes kannatavat last vägisi potile sundida ning ei sobi ka käsk, et laps potil pikka aega istuks.

Kui lapse kõhukinnisuseprobleemile lisandub veel lapsevanemate ärevus, mure ja lapsega kurjustamine näiteks kas või püksi roojamise või pükste määrimise pärast, on niigi keerukat probleemi lahendada hoopiski raske, vahendab Med24.

Laps võib hakata potti ja potilkäimist seostama hirmuga, mis kurjustamise ja karistamisega paratamatult kaasneb. Kuna roojamine on aga tahtele alluv tegevus, peab olema selle teostamiseks sobiv ja eelkõige rahulik õhkkond.

Uibo tõdes, et kuigi lapsevanemate mure ja soov last kõhukinnisuse korral aidata on küll mõistetav, ei tohi nad lapse rooja pärakust püüda ise väljutada. Keelatud on kraadiklaasi otsaga päraku stimuleerimine, samuti omaalgatuslik klistiiri tegemine.

«Sellised teod teevad tõesti kasu asemel hoopiski kahju, sest päraku kui lapse intiimse piirkonna mittevajalikud manipulatsioonid süvendavad kindlasti veelgi juba kujunenud kõhukinnisust,» nentis lastearst. Korrektselt teostatud klistiiril on oma kindel näidustus: kõvade roojamasside väljutamine soolest enne, kui lapsele anda roojamasse pehmendavaid ravimeid suu kaudu.

Loe kõhukinnisuse põhjuste ja muu teemakohase kohta pikemalt Med24st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles