Miks tekib lastel sageli palavik?

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed haigestuvad sagedasti.
Lapsed haigestuvad sagedasti. Foto: Panther Media / Scanpix / Elena Elisseeva

Lapsed ei ole veel paljude haigustekitajatega kokku puutunud ja seepärast on nende immuunsüsteem sagedamini häireseisundis. Laste, eriti väikelaste keha termoregulatsioon on keerulisem kui täiskasvanutel.

Laste, eriti väikelaste keha termoregulatsioon on keerulisem kui täiskasvanutel, kirjutab kliinik.ee.

Kuigi termoregulatsioon toimib tavatingimustes hästi, on seda lihtne tasakaalust välja viia. Lastel esineb täiskasvanutest tihedamini keha termoregulatsiooni häired, sest viimased tulevad tänu suuremale kehapinnale nendega paremini toime.

Palavikku võivad põhjustada mitmed tegurid. Tavalisemad neist on viirushaigused nt gripp ning kõrva- ja kurguvalu. Ent palavik kaasneb sageli ka mitmete nn lastehaigustega, nagu sarlakid, tuulerõuged. Neid haigusi põhjustavad bakterid või viirused. Samas võib lastel palavikku tekitada ka välisõhu liiga kõrge temperatuur ja liiga soe riietus – ühekordne palavik.

Palavik paneb immuunsüsteemi täistuuridel tööle ja aitab organismil end kaitsta. Üldjuhul ei ole palavik ohtlik. Palavik on ohusignaal ja keha kaitsereaktsioon kahjulike mõjurite vastu. Laste puhul peab palaviku tekkimisse alati tõsiselt suhtuma, sest sellega kaasneb sageli valu ning halb enesetunne. Seetõttu laps keeldub sageli söömisest ja joomisest, mis omakorda nõrgestab veelgi lapse organismi ja süvendab vedeliku kadu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles