Parimad toidud, millega turgutada tõbist organismi

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maguskartul on vitamiinirikas.
Maguskartul on vitamiinirikas. Foto: Panthermedia.net / Alena Dvorakova

Enamiku talviste haiguste puhul on oluline tarbida ohtralt vedelikku. Kuigi paljudel kaob haigusega ka isu, siis kogustest tähtsam on ikkagi see, mida täpselt haiguseperioodil suhu paned.

CookingLight portaal vahendab nõuandeid toitumiseks haiguste ajal, mida tehes immuunsüsteem sind tänab.

Gripp ja külmetus

Soojad joogid nagu tee leevendavad kurguvalu, nina limaskesta ärritust ning isegi väsimust. Taimetee sisaldab looduslikke bakteritega võitlevaid ühendeid, samuti aitab see täita vedelikuvajadust. Kummeli- ja ingveritee aitavad kõhu korda saada. Kui tilgutada tee sisse mett ja sidrunimahla, lisandub ka annus C-vitamiini.

Tsitruselised – klaas värsket apelsinimahla küll terveks ei ravi, ent turgutab immuunsüsteemi ja võib vähendada haiguspäevade hulka. Immuunsüsteemile hästi mõjuvaid flavonoide leidub ka greibis, sidrunis ja laimis, aga ka maasikates ja paprikas.

Rohelised lehtviljad – antioksüdantide poolest on rikkalikud nii kapsas, brokoli kui ka lehtkapsas. Kui need niisama toitude sees ei maitse, võib nendest koos magusate puuviljadega teha smuuti – üldjuhul annavad lehtviljad sellele vaid rohelist värvi ning vähe maitset.

Lehtkapsast smuuti.
Lehtkapsast smuuti. Foto: Panthermedia / Jaren Wicklund

Muna – enamikku haigeid ei isuta suure prae järele, kuid valke ja rasvu ning energiat võiks ometi toidust saada. Muna on selleks ideaalne kergem kõhutäide, mis sisaldab muu hulgas tsinki, mida tihtipeale leidub ka külmetuseravimites.

Maguskartul – see on suurepärane A-vitamiini allikas, mis aitab vererakkudel püsida tervena ja kaitsta tülikate haiguste eest.

Supp ja puljong – haigele supi söötmine pole pelgalt müüt, vaid puljong mõjub hingamisteedele hästi, leevendades valu ja hoides ninaõõne niiskena.

Mahlapulk – kui kurk on neelamisel liiga valus, et muud vedelikud alla läheksid, võib vedelikupuuduse ennetamiseks limpsida mahlapulki. Need võiks siiski olla valmistatud naturaalsest toorainest ja ilma suhkruta, sest nii saad neist ka vajalikke vitamiine.

Kõhuhädad ja iiveldus

Jogurt ja keefir – mõlemad on probiootikumid, mis hoiavad soolestiku toimimise korras. Väga tugeva kõhulahtisuse puhul ei pruugi need olla parim valik, ent kõhukinnisuse raviks sobivad ideaalselt.

BRAT-dieet – seda on soovitatud viiruslike kõhuhädade raviks, kuna soovitatud toidud on madala rasvasisaldusega ning neis on vähe lahustumatuid kiudaineid. BRAT tähendab banaane (bananas), riisi (rice), õunakastet (applesauce) ja röstsaia (toast) ning neid toite soovitatakse kui tundlikule seedesüsteemile kõige turvalisemaid.

Vedelikud – kuna kõhulahtisusega väljub kehast liigselt vedelikku, on väga oluline, et neid ohtralt lisaks tarbiksid. Vältida tuleks kohvi ja gaasilisi jooke, eelistada võiks vett ja ka vajalikke elektrolüüte sisaldavat kookosevett.

Ingver – see tuleb lisaks gripile appi ka kõhuhädade puhul ning sobib suurepäraselt iivelduse ja oksendamise leevendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles