Juustearst: juuste väljalangemist soodustavad eridieedid, näiteks veganlus (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia/ Andriy Popov

Trihholoog Anabel Kingsley avaldab, et hiljuti on ta oma kliinikus näinud aina rohkem juhtumeid, mil nooremapoolsetel naistel kukuvad juuksed välja kehva toitumise tõttu.

Kingsley, kes on kuulsuste juustearsti Philip Kingsley tütar, selgitab, et on olemas laias laastus kaht tüüpi juustekaotust. Esimest võiks pidada pigem juuste volüümikuse hõrenemiseks, mis on rohkem omane vanematele naistele, aga võib esineda ka teatud geenihaigustega noortel. See tähendab, et juuste karvanääpsud muutuvad tundlikumaks hormonaalsetele muutustele, vahendab Business Insider.

«On raske öelda, kas juuste hõrenemist esineb rohkematel naistel või sellest lihtsalt räägitakse rohkem ja see pole enam niivõrd tabu. Kuna teema esineb ka meedias, julgevad naised rohkem sõna võtta,» selgitas Kingsley.

Teine põhjus on telogen effluvium nimeline sündroom, mis on juustearsti sõnul tõusuteel ja seda eriti noorukeste naiste hulgas. See põhjustab suurel määral juuste väljalangemist ning võib tekkida stressi, ebatervisliku elu või toitainepuuduse tagajärjel. Kingsley viitab, et kuna praegu on moeteemaks veganlus ja taimetoitlus, võib sellest otsida ka selgitavaid põhjuseid.

«Eridieetidest võib olla abi siis, kui oled nende mõjude osas väga teadlik, aga paljud inimesed seda ei ole. Juuksed ei ole organismile hädavajalikud, mis tähendab, et inimene saab ka nendeta hakkama – aga isegi kui oled teadlik toituja, võib olla üsna raske saada toidust kätte rauda, mis tagab tervisliku juustekasvu,» rääkis naine.

Ta põhjendas, et kui mitte süüa mitmekülgselt, on kehal raske saada ja omastada kõiki vajalikke vitamiine ja mineraalaineid. Isegi kui mõnest ainest on tekkinud kerge defitsiit, võib see esmalt avalduda juuste väljalangemises. Kingsley kogemuse põhjal on nii mõnigi sellise murega inimestest muidu väga heas vormis.

Rohkem on ta aga näinud inimesi, kes on katsetanud kiirdieetidega, ennast piirava toitumisega ning tasakaalustamata veganluse või taimetoitlusega. Ta on viimastel aastatel diagnoosinud sel põhjusel telogen effluvium sündroomi ka meestel, ent võrreldes naistega on meestel veidi väiksem võimalus rauapuuduse ja madala ferritiini tekkeks, sest naistel lähevad need madalamaks just menstruatsiooni perioodil. Rauapuudus on ka üks enamlevinud põhjus, miks juuksed välja kukuvad.

«Mõistan oma klientide soovi olla vegan või taimetoitlane, kuid sel puhul on ikkagi väga raske saada toidust kätte «juuksevitamiine» - palju hädavajalikke aminohappeid on kalas ja munas, samas teraviljades ja kaunviljades on neid vähe,» ütles ta.

Kingsley märkis, et paljudes köögiviljades leidub ka rauda, ent neid võib olla kehal raske täielikult omastada, mistõttu võiks kaaluda raualisandi tarbimist. Soovituslik on rauda kombineerida C-vitamiiniga nii toidus kui ka toidulisandis, sest vitamiin aitab raual imenduda.

Oluliseks juuksevitamiiniks on ka B12, mida napib sageli nii veganitel kui ka segatoitlastel. Nii nagu B12-vitamiini puudus ei pruugi kohe avalduda, kuna kehas on selle varud ikkagi olemas, ei teki alati koheselt ka juustekaotus. Kui mõnd dieeti on alustatud äkitselt, võivad juuksed minna ootefaasi ja korraga ei näegi ohtrat juuste väljalangemist. «Kui juukseid hakkab rohkem välja langema, tuleb mõelda, mida tegid paar kuud tagasi – kas pidasid näiteks dieeti?» nentis juuksearst.

Kingsley pole esimene ega viimane, kes seostab juustekaotust liha ja piimatoodete vältimisega. Seda seost kinnitavaid põhjapanevaid teadustöid pole samuti, ent mistahes eritoitumise puhul tuleb hoolikalt jälgida oma menüüd, et tervist mitte ohtu panna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles