Füsioterapeut: liikumine on vitamiin number üks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katre Lust - Mardna
Katre Lust - Mardna Foto: Kuvatõmmis videost

Liikumine võib asendada tuhandeid tablette, aga ükski tablett ei asenda liikumist, nentis Terviseuudiste portaalis Füsioteraapia Kliiniku füsioterapeut Katre Lust-Mardna.

Lust-Mardna märkis Tervise innovatsioonikonverentsil, et kuigi ta on igati innovatsiooni poolt, peab ta füsioterapeudina kurvastusega tõdema, et see on viinud inimeste kehahoiaku tagasi primaadi tasemele.

Füsioterapeut tuletas meelde, et ideaalset tooli ega istumisasendit pole olemas. Ta soovitas siiski, et kui on vaja istuda, peavad küünarnukid olema toetatud. Nii välditakse trapetslihase pingesseminekut ning võetakse alaseljalt ülakeha raskus ära.

Seega peab arvutiga töötades olema klaviatuur viidud nii kaugele ette, et küünarnukid oleksid toetatud. Ja veel üks soovitus füsioterapeudilt: «Kõige parem asend on alati järgmine asend. Nihelege nii palju, kui jaksate.»

Lust-Mardna soovitas võtta liikumist kui preemiat. Näiteks kui inimene on terve nädala tublilt tööd teinud, siis selle asemel, et premeerida end juustukoogiga, võiks premeerida end hoopis mõnusa jalutuskäiguga.

Liikumisel on erinevad osad, n-ö erinevad vitamiinid. Iganädalane liikumine võiks kindlasti sisaldada aeroobset koormust, lihastreeningut (lihasmassi vähenemine algab juba 30. eluaastates, kui end ei liigutata), tasakaalu ja koordinatsiooni arendamist. Vähemalt kord nädalas peab end hingeldama saama.

Kui istute pikalt, aju verevarustus läheb kehvaks ja head mõtted enam pähe ei tule, siis kõndimine on hea viis aju verevarustust parandada, andis Lust-Mardna nõu. «Iga samm loeb. Iga kord, kui tõusete töölaua tagant püsti, teeb see teile head,» tegi ta kokkuvõtte.

Loe pikemalt Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles