Vahur Valvere: vaktsineerimine ei asenda emakakaelavähi sõeluuringut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Onkoloog dr Vahur Valvere.
Onkoloog dr Vahur Valvere. Foto: Peeter Langovits

HPV-vastane vaktsineerimine ei asenda PAP-testil põhinevat emakakaelavähi sõeluuringut, vaid üks täiendab teist, rääkis onkoloog Vahur Valvere Med24-le.

«Kui räägime vähivastasest võitlusest, siis peame silmas vähi esmast preventsiooni, eeskätt võitlust riskifaktoritega,» selgitas PERHi onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja Vahur Valvere konverentsil «Vähipatsiendi teekond läbi erinevate etappide. Millised on meie võimalused ja kuidas neid parimal viisil ära kasutada?»

«Teiseks peame silmas vähi sekundaarset preventsiooni ehk eeskätt vähi sõeluuringuid ja varase avastamise programme. Loomulikult on äärmiselt oluline ka kasvajate diagnostika ja onkospetsiifiline ravi, lisaks taastus- ja toetusravi ehk palliatiivne ravi,» lisas ta.

Rääkides sõeluuringute vajalikkusest, tõi Valvere välja viis tingimust, mis peaksid olema selleks täidetud:

  • Kasvajapaige on oluline terviseprobleem;
  • Peab eksisteerima antud kasvajapaikme efektiivne ravi;
  • Peab eksisteerima täpne, ohutu ja odav sõeltest;
  • Lisauuringud ja ravi peavad vajadusel olema koheselt kättesaadavad;
  • Sõeluuringuprogramm peab olema kuluefektiivne.

On kolm paiget, mille puhul on tõestatud, et sõeluuring on vajalik ja kuluefektiivne – emakakaela-, rinna- ja kolorektaalvähk.

Emakakaelavähi varaseks avastamiseks on Eestis PAP-testil põhinev sõeluuring naistele vanuses 30–55. Seda tehakse iga viie aasta järel. Valvere sõnul on rõõmustav see, et järgmisest aastast kinnitatakse HPV-vastane vaktsineerimine riiklikku vaktsineerimisprogrammi.

Seejuures rõhutas onkoloog, et vaktsineeritavaid tuleks põhjalikult informeerida kõigist võimalikest kõrvaltoimetest. Teiseks tuleb rõhutada, et vaktsineerimine ei asenda PAP-testil põhinevat emakakaelavähi sõeluuringut, sest vaktsineerimine ei pruugi sajaprotsendiliselt emakakaelavähi teket ära hoida.

«Üks ei välista, vaid täiendab teist, ja väga tore, et meil on järgmisest aastast võimalik kasutada mõlemat varianti,» lisas ta.

Rinnavähi varaseks avastamiseks on Eestis mammograafiline sõeluuring naistele vanuses 50–62 iga kahe aasta järel. Alates järgmisest aastast tõstetakse vanuse ülempiiri 69. eluaastani.

Möödunud aasta juulis alustati Eestis ka jämesoolevähi sõeluuringuga, mis põhineb peiteveretestil. Kui proov on positiivne, siis kutsutakse haige koloskoopiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles