Hoiatus: kontoritöötajate lihasvalud võivad viia tõsiste tervisehädadeni

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontoritöötajal võivad kiirelt vaevused tekkida õlgades, seljas ja kätes.
Kontoritöötajal võivad kiirelt vaevused tekkida õlgades, seljas ja kätes. Foto: Panther Media/Scanpix

Teadusuuringud on näidanud, et pikaajaline ebaergonoomilises asendis istumine põhjustab kontoritöötajatel ebamugavustunnet ja valu eri kehapiirkondades, mis aja jooksul võivad süveneda tööga seotud haigusteks.

«Valud vähendavad töötajate töövõimet ja lähevad tööandjatele maksma miljardeid eurosid,» rääkis Eesti riigiasutuste kontoritöötajate skeleti-lihassüsteemi vaevuseid ja töövõimet uurinud Triinu Sirge Novaatorile.

Paraku leidis Sirge kontoritöötajate skeleti-lihassüsteemi vaevuseid ja töövõimet uurides, et üle poolte kaebasid pikast istumisest tulenevaid valusid ja peaaegu kõik uuringus osalenud töötajad hindasid oma tööd psüühiliselt koormavaks.

«Arvutiga töö iseloom on paraku selline, et vaimne pinge on suur. Kes tunneb, et töö on psüühiliselt koormav, peaks tööandjaga koos vaatama läbi töökorralduse,» soovitas Triinu Sirge.

Uuring näitas, et viimase 30 päeva jooksul esines kontoris töötajatel skeleti-lihassüsteemi vaevused enim kaelas, alaseljas, õlgades ja ülaseljas ning need valud on seotud töökoha ergonoomilise kujundusega.

Loe pikemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles