Kas kanasupp aitab tõesti külmetuse vastu võidelda?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanasupp on toitainerikas.
Kanasupp on toitainerikas. Foto: Panther Media/Scanpix

USA filmides näeb pidevalt, kuidas haigele tuuakse kanasuppi ning küllap harrastab seda meetodit viirushaigusega võitlemiseks ka nii mõnigi eestimaalane. Kas supist on aga sel otstarbel kasu?

Meditsiiniajakirjas Chest avaldatud uuringust selgus, et kanasupil võib teoorias tõepoolest olla põletikuvastane toime, mis leevendab ka ülemiste hingamisteede haigusi, kirjutab CNN.

Teadlased jälgisid neutrofiilide ehk teatud tüüpi valgevereliblede liikumist, kui neid kombineeriti koos supiga. Ilmnes, et neutrofiilide liikumine vähenes ning see muutus võib viidata põletikuvastasele mehhanismile, mis võiks iseenesest leevendada haigussümptomeid.

«Supis on koostisosi, mis võivad mõjutada keharakke ja omada meditsiinilist mõju, kuid seda, kas see on inimesele hea või halb, me ei analüüsinud,» kirjeldas uuringu autor dr Stephen Rennard Nebraska Ülikooli meditsiinikesusest. Kuna uuring viidi läbi laboratoorselt, mitte inimeste peal, tõdeb dr Rennard, et supi mõju on vaja veel analüüsida.

Ka ei eraldanud teadlased supi koostisosi, mis oleks võinud anda vastuse, mis täpsemalt võiks külmetushaigust leevendada. «Kanasupp võib aidata, kuid selle kinnitamiseks on vaja rohkem uuringuid,» lisas dr Rennard.

Kanasupi kasulikkust on tegelikult uuritud aastakümnete vältel. Juba 40 aastat tagasi Miamis läbi viidud uuringul tehti selgeks, et see võib tõepoolest paranemist kiirendada. «Miamis oli sel ajal palju juute, kes uskusid kanasupi tervendavasse mõjusse ja kutsusid seda juudi penitsilliiniks,» ütles toona ajakirjale Chest uuringu autor, pulmonoloog dr Kiumars Saketkhoo.

Uuringus sisestati 15 hea tervise juures vabatahtliku osaleja hingamisteedesse viirust imiteerivaid mikroosakesi. Osalejatele anti juua kuuma ja külma vett ning söödeti kanasuppi ja mõõdeti iga korra järel mikroosakeste aktiivsust.

Selgus, et kuum supp oli efektiivsema toimega kui kuum vesi. Nimelt hakkas supi söömise järgselt kehas tööle mukotsiliaarne süsteem ehk organismi kaitsemehhanism, mis tõrjub välja hingamisteedesse jõudnud kahjulikud osakesed. See on muuhulgas vajalik just selleks, et kiirendada haigusest tervenemist ja peletada viirus organismist välja.

Ka soe vedelik mõjus hingamisteedele üsna hästi, ent ebaefektiivseks osutus külma vee joomine. Dr Saketkhoo selgituse kohaselt ei andnud nad otseseid soovitusi kanasupi tervisekasu kohta, kuid sealne kogukond tegi tulemusest siiski oma positiivsed järeldused.  

Suppi kiidavad ka toitumiseksperdid, sest see on hea ja kerge valik, kui haiguse ajal suuremat isu pole, kuid toitaineid oleks ikka vaja kusagilt saada. «See võib aidata ka vältida vedelikupuudust, mis haiguse ajal on paras katsumus,» märkis Kristen Smith USA toitumisnõustajate akadeemiast.

Samuti on tema sõnul hea, kui supp sisaldab vitamiinirikkaid köögivilju. Näiteks porgandis on A-vitamiini, mis aitab immuunsüsteemi turgutada ning kanalihas leidub tsinki, mis pisut suuremates kogustes võib aidata viirushaigusega võidelda.

Dr Rennard rääkis, et lisaks võib tervenemisele kaasa aidata keskkond, milles haige viibib. «Minu naine ütleb, et kui keegi haige inimese eest hoolitseb, siis tema hool ja armastus mõjub samuti hästi ning seda ei saa võtta pelgalt platseeboefektina. Kindlasti on ka sel mõju, kui keegi toob sulle suppi, istub su kõrval ja kannab su eest hoolt,» rääkis ta.

Dr Saketkhoo lisas, et parim ravi viirushaiguse vastu on välja puhkamine, rohkem vedelike tarbimine ning mitmekülgne toitumine. «Ja kui inimesele meeldib kanasupp, siis las ta söögu tervenemiseks ka kanasuppi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles