Toidugrupp, mis võiksid pühade ajal vältida

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia / Dmitriy Melnikov

Söömapühana tuntud jõulud on ukse ees ning paljudel seisab ees rohkem kui üks jõulupidu. Et pühadeaegset kaalutõusu vältida, võiks tarbida võimalikult vähe rafineeritud süsivesikuid.

Rasvase lõhe ja juustu asemel võiks jõuluajal vältida hoopis rafineeritud süsivesikuid nagu nisujahuga küpsetised, piparkoogid, valge riis, pitsa, pasta, lavaširullid jm, kirjutab Business Insider. Põhjus on lihtsalt öeldes selles, et nisujahu ja riisi on nii palju töödeldud, et neis ei leidu enam kuigi palju kasulikke vitamiine ja mineraalaineid.

Rafineeritud süsivesikute häda seisneb ka selles, et kuna neis on väga vähe kiudaineid, ei aita need seedimisele kuidagi kaasa ja hoopis võimendavad täiskõhutunnet. Ka peitub sellistes toitudes väga palju suhkrut, mis samuti peene talje hoidmisele kaasa ei aita.

Kui nende söömine on vältimatu, siis olgu portsjon pigem väike ja kõrvale võiks süüa suure portsu toorsalatit ning kasvõi täisteratooteid ja kala, mis kõik on kvaliteetsed kiudainerikkad toidud. Ka ei juhtu midagi hullu siis, kui tarbid ainult jõuluajal tavapärasest rohkem piparkooke ja muid pühadega kaasaskäivaid küpsetisi, ent kui nende söömine läheb juba sagedaseks, ei tule püsivat kaalutõusu kaua oodata.

Kõige lihtsam viis liigselt töödeldud süsivesikuid vältida on toidud ise valmistada. Küpsetistes võiks kasutada näiteks pooleks nisujahu ja täisterajahu – juba sellest on natuke abi. Juba leidub ka selliseid piparkoogitaina retsepte, kus nisujahu polegi kasutatud.

Valge riisi asemel võiks valida pruuni riisi, saia asemel täisteraleiva, ahjukartulitele lisada vähem õli ning valmistada peolauale värsket salatit ja miks mitte ka senisest rohkem taimseid toite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles