Uneprobleemidel leiti seos viljatusega

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unehäiretel leiti seos ka teiste terviseprobleemidega.
Unehäiretel leiti seos ka teiste terviseprobleemidega. Foto: Panther Media / Scanpix

Värskest uuringust selgus, et uneprobleemidega naistel oli enam kui kolm korda suurem tõenäosus viljatuseks kui probleemideta magajatel.

Uneprobleemide all ei mõeldud uuringus uneapnoed, kirjutab Reuters. Kui naise unehäiretes oli süüdi unetus, oli neil isegi neli korda suurem tõenäosus viljatuseks.

Varasemad uuringud on seostanud uneapnoed või uneaegseid hingamisraskusi viljatusega. See uuring käsitles aga ainult teiste uneprobleemidega naisi, juhtides tähelepanu sellele, et rasedust planeerivad naised peaksid pöörama tähelepanu tervislikele harjumustele, mis aitavad magada, rääkis uuringut juhtinud dr I-Duo Wang Tri-Service üldhaiglast.

«Fertiilses eas naised peaksid minema varakult magama, hoiduma öövahetusega tööst või mobiiltelefoni kasutamisest enne magamaminekut,» ütles dr Wang. Ta lisas, et viljakuse hoidmiseks on oluline tervislik toitumine, regulaarne liikumine ja ka üldine tervislik eluviis.

Selles uuringus käsitlesid teadlased 16 718 naise andmeid. Katsealustel oli hiljuti diagnoositud unehäired. Neid võrreldi teise grupiga grupiga, kus oli 33 436 sarnast naist kellele polnud uneprobleeme. Uuringu alguses olid naised keskmiselt 35 eluaastat vanad, kuigi osalejate vanus kõikus 20. eluaastast 45. eluaastani.

Enne seda, kui teadlased võtsid arvesse naiste vanust või teisi terviseprobleeme, oli uneprobleemidega osalejatel umbes 2,7 korda suurem tõenäosus viljatuse tekkeks. Pärast vanuse ja teiste terviseprobleemide arvesse võtmist, oli neil 3,7 korda suurem tõenäosus viljakuse tekkeks.

Uneprobleemidega naistel oli ka üldiselt suurem tõenäosus krooniliste terviseprobleemide, sh kõrge vererõhu ja kolesterooli, kopsu- ja maksaprobleemide, tekkeks. Lisaks esines neil sagedamini ebaregulaarseid menstruatsioonitsükleid, kilpnäärme probleeme, depressiooni ja ärevust.

Laias laastus on ühel fertiilsel naisel kümnest probleeme rasedaks jäämisega. Enamasti on see seotud ovulatsiooniprobleemidega ja sageli ka hormonaalse tasakaalutusega. Mõnikord võib sellest märku anda ka ebaregulaarne või ära kadunud menstruatsioon.

Vähem levinud põhjused naiste viljatuseks on munajuhade blokeerumine või probleemid emakaga.

Viljatuse tekkimise risk tõuseb ajaga. Viljakusele mõjuvad halvasti suitsetamine, liigne alkoholitarbimine, stress, ebatervislik toit, liigne trenn, ülekaal, rasvumine või seksuaalsel teel levivad viirused.

Ajakirjas Sleep avaldatud uuringuga saad tutvuda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles