Kliiniline psühholoog: jõulumuusika mõjub tervisele halvasti (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana ja tuttav jõulumuusika ei lase mõelda muule kui pühadele.
Vana ja tuttav jõulumuusika ei lase mõelda muule kui pühadele. Illustratsioon: LightField Studios / Panthermedia / Scanpix

On tõestatud, et liigne pühademuusika kuulamine mõjub vaimsele tervisele halvasti ja selle ignoreerimine võib vahel olla ainuke viis, kuidas kainet mõistust säilitada. 

Tuleb välja, et jõululaulud ei lase meil keskenduda millelegi muule kui piparkookidele ja jõuluehetele, vahendab Independent

Psühholoog Linda Blair ütles, et ühe ja sama kulunud jõulumeloodia uuesti ja uuesti kuulamine mõjub ajule halvasti. Inimesed, kes töötavad jõulude ajal poodides, on õppinud jõulumuusikat välja lülitama, sest vastasel juhul ei suudaks nad millelegi muule keskenduda. Psühholoogi sõnul kulutavad inimesed oma energiat ka sellele, kui üritavad mitte kuulata seda, mis neid ümbritseb.

See ei pruugi olla üllatus, et jõululaulude kuulamine kordusrežiimil ei ole parim keskendumisele või selgele mõistusele. Siiski näitavad uuringud, et õige vahekord jõulumuusika ja jõululõhnade vahel mõjutab poe keskkonda ja teeb kliendid õnnelikumaks.

2005. aastal tehtud uuring näitas, et see täpne sümmeetria laulude ja lõhnade vahel julgustas inimesi kauplustes rohkem aega ja ka raha kulutama. Siiski on mõnda tüüpi muusika efektiivsem, seletas turunduseprofessor Eric Spangenberg, kes uuris pühademuusika mõju müügile. Aeglane tempo aeglustab ostjaid, mis tähendab, et nad jäävad poodi kauemaks. Samal ajal paneb rütmikas muusika kliente kiiremini läbi poe tormama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles