Kümneaastane poiss saab jõuluks bioonilise käe

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cameron Millar.
Cameron Millar. Foto: Facebook

Šotimaal Edinburghis elav Cameron Millar sai annetajate abiga kokku 10 000 eurot bioonilise käe ostmiseks, mis võimaldab tal koolitunnis sama kiiresti kirjutada kui teistel õpilastel.

«Soovisin bioonilist kätt, et ma teistest enam maha ei jääks. Kui me koolis kirjutame või joonistame, siis paljud teevad seda minust kiiremini ning pean seepärast lõpetama kas järgmisel päeval või lõunavaheajal,» rääkis poiss väljaandele Fox.

Kuigi poiss ei oska mängida trumme ega kitarri, annab kunstjäse talle selleks ikkagi julguse ja võimaluse. Ta sündis juba ilma parema käeta ning bioonilise käe soetamiseks vajalik raha saadi kokku raadiojaama ja selle kuulajate abiga.

«Kuna tal pole paremat kätt kunagi olnud, siis ta lihtsalt kohanes sellega ja õppis tegema asju ilma kätt kasutamata. Suuremaks saades on Cameron aga hakanud mõistma, et ta on teistsugune ning inimesed näevad teda samuti teistsugusena, mistõttu soovis ta ikkagi endale paremat kätt,» kirjeldas poisi ema.

3D-prinditava kunstjäseme tootis briti ettevõte Open Bionics. Kätt juhitakse müoelektriliste sensorite abil - see tähendab, et sensorid tajuvad lihastest tulevaid signaale, mis annaks muidu käele ja sõrmedele liikuvuse ning kunstkäsi reageerib just sellele. Ettevõtte esindaja Joel Gibbard ütles, et nad püüavad teha 3D-prinditud kunstkäed soodsamaks, et rohkem inimesi saaks neid endale enesekindluse tagamiseks lubada.

Cameron, kes on suur «Tähesõdade» fänn, ütles, et bioonilise käe omamine meenutab talle Luke Skywalkerit. «Ta on mu lemmikkangelane, sest ühes filmis lõikas Darth Vader tema käe valgusmõõgaga maha. Nüüd on tal biooniline käsi ja ma tunnen end väga Skywalkeri moodi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles