Halb hingeõhk: võib-olla see on pärilik?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halb hingeõhk võib olla pärilik.
Halb hingeõhk võib olla pärilik. Illustratsioon: Antonio Guillen Fernández/PhanterMedia/Scanpix

California teadlased leidsid geeni, mille mutatsioon põhjustab pärilikku halba hingeõhku. 

Halval hingeõhu põhjus võib olla üsna tühisest, näiteks küüslaugu söömine, kuni eluohtlikuni nagu maksahaigus. Kuid mõne jaoks tuleb halb hingeõhk ehk halitoos lihtsalt geneetikast, vahendab Sacbee. 

California Davise ülikooli teadlased tuvastasid geenimutatsiooni, mis oli nende sõnul päriliku halva hingeõhu peamine põhjus. Avastus on oluline, sest annab võimaluse eristada püsivat halitoosi ja eristada healoomulistest ja halvaloomulistest põhjustest, nagu maksahaigus.

Umbes kolmes protsendil elanikkonnast on krooniline halb hingeõhk ühegi nähtava põhjuseta. Hollandis läbiviidud uuring avastas, et pärilikule halitoosile on iseloomulik väävliühendite esinemine hingeõhus.

Üks nendest ühenditest on metaantiool, mida toodetakse seedimisel ja mis lõhnab nagu keedetud kapsas. Uurides päriliku halitoosiga inimesi, märkasid nad, et neil oli mutatsioone geenis, mis tõenäoliselt peaks hingeõhu metaantiooli kontsentratsiooni madalal hoidma.

Praegu ei ole pärilikku tüüpi halva hingeõhu jaoks ravi, kuid uurijate sõnul võivad edasised uuringud avastatud geeniga seda muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles