Nutikaid nippe, kuidas veeta jõulud mõõdukalt või üldse mitte alkoholi tarbides

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maitsvaid kokteile saab valmistada ka ilma alkoholita.
Maitsvaid kokteile saab valmistada ka ilma alkoholita. Foto: panthermedia / liv friis-larsen

Kui pühade ajal kipuvad paljud söömisega niigi liiale minema, siis vähemalt alkoholiga võiks kokku hoida, et mitte lasta sellest tingitud kehval enesetundel veelgi tuju rikkuda. 

Tervise Arengu Instituudi (TAI) spetsialistid annavad alkoinfo.ee lehel nõu, kuidas juua vähem alkoholi nii väljas pidutsedes kui ka kodus tähistades.

  • Pane eelnevalt paika piir, kui palju õhtu jooksul jood. Jälgi joodud alkoholiühikuid alkokalkulaatori abil.
  • Kui tarvitad sagedamini kanget alkoholi, siis kasuta mõõduklaasi. Nii on lihtsam ühikute üle arvet pidada.
  • Lükka esimene jook hilisemaks, sest mida hiljem kellaajaliselt alustad, seda vähem õhtu jooksul jood.
  • Aeglusta pidevalt tempot, et plaanitud kogusest jätkuks kogu õhtuks. Võta joogist väiksemaid lonkse ning ära hoia klaasi kogu aeg käes, vaid pärast lonksu võtmist pane see lauale.
  • Joo ainult kvaliteetset alkoholi ning purjujoomise asemel naudi selle maitset.
  • Lisa alkoholile ohtralt jääd. 
  • Joo alkoholi vaheldumisi vee või muu mittealkohoolse joogiga.
  • Enne joomist söö kõht korralikult täis, see aeglustab alkoholi mõju.
  • Võta alkoholi ostmiseks välja kaasa kindel summa sularaha, millest rohkem ära kuluta.
  • Tarvita tuttavaid jooke. Ettevaatlik tasub olla kokteilidega, sest nende alkoholisisaldus võib olla arvatust suurem.
  • Võta kange alkoholisisaldusega joogi asemel lahjem jook ning suure klaasi asemel väike.
  • Pea pausi. Söö vahepeal suupisteid ja võta alkoholivaba jook, näiteks klaas vett pärast kahte õlut. 
  • Kui oled harjunud jooma sportmänge vaadates, siis proovi kogust vähendada nii, et varud mängu päevaks koju vähem alkoholi.
  • Kodus ei pea avatud veinipudelit ei pea kohe tühjaks jooma. Võid vabalt korgi peale panna ja vein säilib kvaliteetsena mitmeid päevi. Veini ülejääke saab ka külmutada ja kasutada toidu valmistamiseks, näiteks lihamarinaadis.​

TAI pakub ka välja soovitusi, kuidas teha pidu lõbusaks ilma alkoholita:

Hõrgutavad maitsenaudingud. Pane oma kokaoskused proovile ja valmista midagi nii maitsvat, et sõbrad ei pane alkoholi puudumist tähelegi. Valmista eri suupistevalikuid, mitmekäigulisi õhtusööke või lase igal külalisel mõni roog kaasa tuua.

Ühine kokkamisõhtu. Pane kokku põnev menüü ja jaga ära, kes mida kaasa võtab. Õppige näiteks sušit valmistama või katsetage eri maade roogadega – vürtsikad India taimetoidud, mahlased Ameerika burgerid või käsitsitehtud Vene pelmeenid!

Lahedad teemapeod. Korralda näiteks Mehhiko fiesta, mis jääb kõigile meelde vürtsikate snäkkide, lõbusa muusika, sombreerode, vuntside ja erksate värvide poolest. Mehhikos ei tähenda pidu mitte rohkelt tekiilat, vaid hoopis palju tantsu ja suhtlemist.

Alkoholita kokteilid. Üllata külalisi maitsvate alkoholita kokteilidega ja neil ei teki isegi küsimust, kus on alkohol! Virgin Daiquiri või Shirley Temple kõlavad põnevalt ja maitsevad tõeliselt hästi.

Kuumad joogid. Loo külmal ajal hubasust, pakkudes mõnusaid kohvi- ja teejooke. Võid katsetada nii siirupite, piimavahupiltide, šokolaadipuru või kaneelipulkadega. Paku ka kakaod või chai'd.

Põnevad seltskonnamängud. Näiteks «Maffia» või sõnaseletusmäng tekitavad elevust ja loovad lõbusa õhkkonna. Väga hästi sobivad ka hasarti tekitav «Alias», inimesi avav «Ava ja avasta» või loovust ärgitav «Dixit».

Fotolavastus. Lavasta laheda fotosessiooni jaoks mõni stseen, sea üles sobiv taust ja pane valmis valik aksessuaare ning atribuutikat. See on lõbus ja lihtne viis saada külalised omavahel suhtlema ning panna nad naerma. 

Muusika. Parim viis meeleolu loomiseks on hea muusika - ole oma peo DJ. Valmista ette ja vali ürituse jaoks sobivad lood. Lugude valiku võid jätta ka külaliste ülesandeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles