Tasub teada: millised haigused tekivad D-vitamiini puudusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe on hea D-vitamiini allikas.
Lõhe on hea D-vitamiini allikas. Illustratsioon: Martina Kovacova/Panthermedia/Scanpix

Madala D-vitamiini tasemega ning sellest tuleneva kaltsiumi ainevahetuse häirega on sagedamini seotud luude haigused osteoporoos, osteomalaatsia ja rahhiit, kirjutab Ida-Tallinna Keskhaigla reumatoloog Karin Laas ajakirjas Apteeker

Sageli D-vitamiini puudusest tingitud osteoporoos on väga laialdaselt levinud haigus, mille tüsistus on väikese trauma korral tekkivad luumurrud. Luumurdudest on kõige raskemate tagajärgedega selgroo lülikeha ja reieluukaela murrud. Reieluukaelamurru järgsel aastal on suremus 20–24 protsenti ning suremus on suurem ka järgmise viie aasta jooksul.

Lisaks jääb 40 protsenti haigetest murrujärgsel aastal ratastooli ning tervelt 60 protsenti vajab igapäevases toimetulekus abi. D-vitamiini manustamine vähendab oluliselt luumurdude esinemissagedust, parandades kaltsiumi imendumist ning toimides otse anaboolselt luurakkudele ja mõjutades lihaste kokkutõmbumisvõimet, aidates nii vähendada kukkumisi.

Osteomalaatsia on luude mineralisatsiooni häirest tingitud luude pehmenemine, mis võib põhjustada nõrkust ja valu nii luudes kui ka lihastes. Ka krooniline luu- ja lihasevalu sündroom on üks D-vitamiini puuduse tagajärgi. 

Rahhiiti, D-vitamiini defitsiidist tingitud lastehaigust, peetakse praegu ajalooliseks tõveks. Siiski on Ameerika Ühendriikides täheldatud haiguse taasteket üle kuue kuu rinnapiima saanud lastel, kes pole saanud lisaks D-vitamiini. Enamik lastest olid tumedanahalised ja/või elasid põhjapoolsetel laiuskraadidel. Rinnapiima saavate laste rahhiiti haigestumine sõltub ema seerumi D-vitamiini kontsentratsioonist.

On teada, et D-vitamiini puudus ja elamine põhjapoolsetes maades on jämesoole-, rinna-, eesnäärme-, munasarja- ja söögitoruvähi tekke riskifaktorid. Uuringutes on leitud, et piisav D-vitamiini kogus vähendab suhkruhaiguse ja ateroskleroosi esinemisriski ning parandab immuunsüsteemi võimet võidelda infektsioonide vastu.

D-vitamiini puudus on risk mitmete autoimmuunsete haiguste tekkeks: reumatoidartriit, süsteemne erütematoosne luupus, süsteemne skleroos, Sclerosis multiplex, 1. tüüpi diabeet jm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles