Tervisenõu: kas D-vitamiini saab üle doseerida?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitamiinide ja mineraalainete piisavus tagab korraliku rakutasandi ja närvisüsteemi toimimise.
Vitamiinide ja mineraalainete piisavus tagab korraliku rakutasandi ja närvisüsteemi toimimise. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Talvel soovitatakse eestimaalastel tarvitada toidulisandi kujul D-vitamiini, sest päikest paistab harva ning ainult toiduga ei pruugi vajalikku kogust kätte saada. Kas vitamiinist võib saada aga ka üledoosi?

Vastab Ida-Tallinna Keskhaigla reumatoloog Karin Laas ajakirjas Apteeker:

D-vitamiin on üks inimesele ohutumaid aineid ning mürgistusjuhtumeid esineb väga harva. D-vitamiini üledoosiks loetakse 40 000 IU ehk 1000 µg D-vitamiini päevas. Kui tavaline D-vitamiini tablett sisaldab 400 IU, siis teoreetiliselt võib mürgistuse saada igapäevaselt saja tableti tarvitamisel. 

Päevitamisel D-vitamiini üledoosi saada pole võimalik, sest organism reguleerib D-vitamiini tootmist vastavalt vajadusele.

D-vitamiini mürgistuse kahtlusel määratakse vereseerumis 25(OH)D-vitamiini tase ja kui see on üle 500 nmol/l, siis loetakse seda mürgistuseks. D-vitamiini mürgistuse esimene tunnus on hüperkaltsiuuria ehk uriini liigne kaltsiumisisaldus ja sellele järgneb hüperkaltseemia (liigne kaltsiumi sisaldus veres - toim.)

Kliiniliselt võivad esineda iiveldus, oksendamine, isutus, kõhukinnisus, nõrkus ja rütmihäired. Sarnased nähud võivad tekkida ka magneesiumipuudusest või mõnel muul põhjusel tekkivast hüperkaltseemiast.


Loe ka teisi Tervisenõu lugusid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles