Salendavad teed: kas reklaamnipp või kaalualandaja?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salendava tee joomine võib panna tervisliku elustiili peale tihedamini mõtlema.
Salendava tee joomine võib panna tervisliku elustiili peale tihedamini mõtlema. Illustratsioon: Arne Trautmann/Panthermedia/Scanpix

Toitumisprofessor arutleb internetis populaarsust koguvate salendate teede tegeliku mõju üle erinevate teadusuuringute põhjal ning usub, et peamine kaalulangetaja on tervislik elustiil. 

Newcastle ülikooli toitumisprofessor Claire Collins võrdleb ajakirjas Conversation erinevaid uuringuid ja tõendusmaterjale, mis salendavate teede koostisosade kohta võib leida. 

Salendavate teede kohta eraldi uuringuid tehtud ei ole, küll on uuritud rohelise ja musta kaalu alandavat toimet. Ülevaateuuring vaatles viit uurimustööd, mis võrdlesid kehakaalu muutusi rohkem kui 300 täiskasvanul, kel oli teist tüüpi diabeedi ja südamehaiguse risk. Osalejatele anti rohelist teed, fermenteeritud Puerh teed või teeekstrakte ning võrdlesid tulemusi platseebogrupiga.

Leiti, et inimesed kes tarbisid teed või selle ekstrakti ja said nõu tervisliku elustiili osas, kaotasid umbes neli kilogrammi. Platseebogrupp kellele tervisenõu ei antud kaotasid umbes 350 grammi. Tulemused näitavad, et enamik kaalukadu tuli siiski tervisliku eluviisi jälgimisest ja motivatsioonist oma tervist parandada.

Toimib ka tavaline roheline või must tee

Teises uuringus leiti, et rohelise tee ja lisatud teeekstraktide tarbimine suurendas kaalukadu 1,3 kilogrammi võrreldes nendega, kes ei tarbinud kolme kuu jooksul neid üldse.

Kolmas uuring vaatles, kuidas mõjuvad teed, mis sisaldavad katehiine (koostisosa teed, millel on mõru maitse) ja kofeiini või selle ekstrakti, keha energiakulule. Leiti, et ained suurendasid märkimisväärselt keha päevast energiapõletust, seda umbes viis protsenti. See on võrdväärne umbes 100 kilokalori ehk ühe keskmise banaaniga päevas.  

Salendavatesse teedesse võib olla segatud taimseid koostisosi või ekstrakte, millest osad on tuntud ja kasutusel juba aastaid.

Taimsed koostisosad, mis võivad salendavatesse teedesse lisatud olla

Senna taim - lahtisti, millega ravitakse kõhukinnis.

Palderjan - võib parandada unekvaliteeti.

Takjajuur - arvatakse, et see sisaldab kemikaale, mis käituvad kui diureetikumid ja suurendavad uriinieritust.

Yerba mate - Lõuna-Ameerikas tuntud taim, mille lehtedest tehakse jooki. See on kõrge polüfenoolisisaldusega ja sisaldab ka kofeiini. Polüfenoolid on antioksüdandid, mis aitavad kehal haigustega võidelda.  

Võililleleht - sisaldab kemikaale, millel arvatakse olevat diureetiline efekt, kuid pole kindlaid tõendeid, mis seda kinnitaksid.

Selleriseemned - aktiivseid ainel apiolil võib olla vähivastane toime (hiirtel).

Saialill - söödav lill, mida on ammu kasutatud selle haavuparandava ja paistetust alandava toime pärast.

Salendavatel teedel võib teadlase arvates olla tugev platseeboefekt ja need võivad toimida kui igapäevane meenutus tervislikku elustiili jälgida. Platseeboefekti mõju on samuti teaduslikult tõestatud.

Tootjad loobuvad vastutusest

Teede tootjad ütlevad vastutusest lahti lisamärkustega, mille järgi saab maksimaalse efekti teest, kui kombineerida see madalakalorsusega dieedi ning igapäevase treeninguga lisaks erinevad tulemused individuaalselt.  

Seetõttu võib salendavate teede pealt Collinsi sõnul kokku hoida ja osta tavalist musta või rohelist teed ning ohtrasti juurvilju ja puuvilju, mida igapäevaselt tarbida. Uuringud on tõestanud, et süües rohkem puu- ja juurvilju on väiksem risk kaalutõusuks, südamehaigusesse, teist tüüpi diabeeti või mõnda kindlat tüüpi vähivormi haigestumiseks. Samuti aitavad need vähendada east tingitud organismi nõrgenemist.

Täismahus saab artiklit koos viidetega lugeda ajakirjast Conversation

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles