Loe, kus saad Tallinnas pühade ajal hädavajalikku arstiabi

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi ja päästeamet.
Kiirabi ja päästeamet. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Haiglate EMOd töötavad pühade ajal tavapärases rütmis, ent möödapääsmatut abi saab vajadusel ka Valvekliinikust, hambapolikliinikust või ööpäevaapteegist. 

Kiirabibrigaadid töötavad pühade ja aastavahetuse ajal oma tavapärase töörežiimi järgi, kuid töökoormuse olulise suurenemise korral ollakse valmis rakendama koheselt ka lisabrigaade, teatas terviseamet. Haiglate erakorralise meditsiini osakonnad jätkavad ameti kinnitusel tööd tavapärases rütmis.  

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) kirjutab oma kodulehel, et tavapäraselt mööduvad jõulupühad (24.-26.12.) EMOs üsna rahulikult. Patsientide hulga suurenemist on täheldatud pigem pühadejärgsel perioodil, 27. ja 28. detsembril. 

Siiski peab arvestama, et kui pöörduda EMOsse kergema tervisemurega, võivad ootejärjekorrad pühadel ning selle järgsel ajal tippkoormuse hetkedel venida kuni kuue tunnini. Kui arst näeb vajadust analüüside ja uuringute teostamiseks, tuleb arvestada veelgi pikema EMOs viibimise ajaga.

Kuigi haigestunud pereliige vajab toetust, ei soovita haigla tulla EMOsse terve perega.  Arukas oleks koju jätta lapsed, kuna ootesaalides viibib palju viirusinfektsioonidega patsiente, kes on potentsiaalseks nakkusallikaks kõikidele seal viibijatele.

PERH soovitab kindlasti abi otsida, kui inimesel on tekkinud tugev, ängistav rinnakutagune valu, südamerütmihäired, tugev hingeldus, teadvuskaotushoog, verejooksud, jäsemete halvatus, kõnehäire, üle kolme päeva kestnud kõrge (üle 38,5) palavik, äge kõhuvalu. Vigastuste puhul luumurrud, haavad, põletused jm ohtlikud seisundid. Kokkuvõtlikult on EMOsse pöördumine põhjendatud ägeda haigestumise või vigastuse korral, mille puhul ravi viibimine võib seada ohtu patsiendi elu või tekitada püsiva tervisekahjustuse.

Hambavalule saab pühade ajal leevendust Tallinna Hambapolikliinikus (Toompuiestee 4b). Esmaabi osutavad valvearst ja hambakirurg ning töötab ka röntgenikabinet. 23. detsembril on polikliinik avatud kella 9-15 ning 24. detsembril kella 9-14. 25. ja 26. detsembril on hambapolikliinik avatud kella 9-15.

Valvekliinik OÜ (Pärnu mnt 48a) ootab abivajajaid arsti vastuvõtule 23., 25. ja 26. detsembril kella 12-16. Nõuandetelefonil «Lastearst kuuleb» numbril 1599 annavad kella 8-24 nõu kogenud lastearstid.

Apteegi öövalveteenust kõikidel jõulupühadel osutavad:

  • Tõnismäe Südameapteek aadressil Tõnismäe 5
  • Vikerlase Südameapteek aadressil Vikerlase 19

Pühade ajal on inimesed reeglina kõrgendatud meeleolus, aktiivsemad, liiguvad palju ning seetõttu tuleb olla tähelepanelikum enda ja oma lähedaste suhtes. Terviseamet pakub välja soovitusi, mida peaks kindlasti arvestama, et ootamatud terviseprobleemid või õnnetused ei varjutaks rõõmsaid pühi.

  • Kui olete regulaarne ravimite tarvitaja, peaksite hoolitsema selle eest, et vajalike ravimite varu oleks olemas ka pühade ajaks.  
  • Kui sõidate linnast välja pikki pühi või aastavahetust nautima kohta, kus te varem pole viibinud, uurige kindlasti välja selle asula, küla ja talu nimi, kus plaanite peatuda, et vajadusel hädaabikõnet tehes saaksite Häirekeskust oma asukohast täpselt teavitada.
  • Vältige ülesöömist ning ärge liialdage alkoholiga.
  • Ärge jätke väikelapsi järelevalveta põlevate küünalde jm lahtise tule juurde.
  • Ilutulestikurakette jm pürotehnikat kasutage vastavalt etteantud juhistele.
  • Ärge istuge autosse, kui teate või märkate, et autot juhtima asuv isik on alkoholi tarvitanud.
  • Väljas viibides ärge jätke joobnud kaaslast omapead, vaid hoolitsege, et kõik jõuaksid turvaliselt ruumi või peopaika tagasi.
  • Kui vajate enda või lähedase inimese haigestumise korral nõu, helistage perearsti nõuandetelefonile 1220, kus vastatakse teie kõnedele ööpäevaringselt.
  • Ootamatult tekkinud raske terviserikke, trauma või õnnetusjuhtumi korral helistage hädaabinumbrile 112.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles