Need toidud aitavad endise suitsetaja kopsudel taastuda

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatites sisalduvad antioksüdandid võivad olla tervisekasude põhjuseks.
Tomatites sisalduvad antioksüdandid võivad olla tervisekasude põhjuseks. Illustratsioon: Ribeyron Sandrine/Panthermedia/Scanpix

Suitsetamisest kahjustatud kopsude täielik paranemine peale tubakast loobumise võib võtta kaua aega, kuid tuleb välja, et abi saab lähedalt - köögist.

Kümme aastat kestnud Suurbitannia uuring leidis, et toitumine, kus on rohkelt tomateid ja puuvilju, eriti õunu, võib suitsetamisest kahjustunud kopsude paranemist kiirendada, vahendab Consumer

Johns Hopins Bloombergi tervisekooli uurijad märkisid, et hingamisteedele saavad kasu ka need, kes pole kunagi suitsetanud. Tulemuse näitavad, et nende toitude tarbimine aeglustab kopsude loomulikku vananemisprotsessi.  

Osalejate toitumist ja kopsufunktsioone uuriti 2002 aastal ning hiljem kümme aastat uuesti. Uuring ei otsinud otsest põhjus-tagajärg seost. Siiski oli neil väiksem kopsufunktsiooni vähenemine, kes sõid keskmiselt rohkem kui kaks tomatit või rohkem kui kolm portsjonit värskeid puuvilju päevas.

Seos aeglasema kopsude vananemise ja toidu vahel oli seos veelgi märgatavam suitsetajatel. Need leiud on ainult veel üks põhjus, miks tervislikult toituda. Kuna kopsufunktsioon hakkab erineva kiirusega vähenema alates 30. eluaastast.

Kopsuhaiguse diagnoosiga inimestele võib olla tomateid ja puuvilju sisaldav toit tervist turgutav, kuid ei asenda ravimeid. Tomatites ja puuviljades sisalduvad tervisele kasulikud antioksüdandid võivad olla üks faktor, miks need toidud kopsudele kasuks on. Juba on teada, et puu- ja juurviljarikas toitumine toetab tervist ning see uuring kinnitas seda veelgi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles