Ida-Virumaal võetakse noorte sõltlaste ravi teravamalt luubi alla

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SÜSTAL; TALLINN, EESTI, 13AUG11.
Lasnamäe tänaval vedelev süstal; narkootikum; narkootikumid; narkomaania.
th/Foto TOOMAS HUIK/POSTIMEES
SÜSTAL; TALLINN, EESTI, 13AUG11. Lasnamäe tänaval vedelev süstal; narkootikum; narkootikumid; narkomaania. th/Foto TOOMAS HUIK/POSTIMEES Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Tervise Arengu Instituut (TAI) ja Ida-Viru Keskhaigla alustasid koostööd sõltuvusprobleemidega noorukite ravi ja rehabilitatsiooni korraldamiseks.

Tuleva aasta sügisest alustatakse Ida-Viru keskhaigla laste ja noorte vaimse tervise keskuses sõltuvusprobleemidega noorukite nõustamisteenusega, 2019. aastast avatakse ka statsionaarne ravi- ja rehabilitatsioonikeskus kuni 24 voodikohaga. Koostööleping sõlmiti viieks aastaks, teenuste osutamist finantseerib riigieelarvest TAI.

TAI direktori Annika Veimeri sõnul pöörab riik sõltuvusprobleemide ennetamisele ja ravile üha enam tähelepanu. «Laste ja noorte puhul on eriti oluline võimalikult kiire ja kvaliteetse abi tagamine ning Ida-Viru keskhaigla on selle pakkumiseks meile professionaalne partner, kellel on piirkonna suurima tervishoiuasutusena piisav võimekus,» ütles ta.

Ida-Viru keskhaigla juhatuse esimees Tarmo Bakler lisas, et koostöös TAIga saab haigla pakkuda professionaalset toetust sõltuvushäiretega noortele ja nende lähedastele.

«Ida-Virumaal on sõltuvusprobleemid suuremad kui riigi mõnes teises piirkonnas ja vastavalt tuleb sõltuvusprobleemidega noorukite ravisse ja rehabilitatsiooni rohkem panustada,» tõdes ta.

15-16-aastaselt on narkootikume tarvitanud juba 38 protsenti kooliõpilastest. Täiskasvanud elanikkonnast on vähemalt korra elu jooksul narkootikume tarvitanud ligi viiendik. Eestis on hinnanguliselt 9000 narkootikume süstivat inimest, kellest veerand on sellega alustanud varem kui 15-aastaselt.

Praegu osutatakse riigi toel sõltuvusprobleemidega alaealistele järgmisi teenuseid:

Üle Eesti

Ööpäevaringne kohapealne ehk kinnine rehabilitatsiooniteenus, OÜ CORRIGO, Jõhvi. Teenus ei ole ainespetsiifiline, mistõttu sobib eri uimastite (alkohol, tubakas, narkootikum) tarvitajatele. Voodikohti on kuni 16. Teenus on patsiendile tasuta. Teenusele saamiseks helistada numbril 53624842.

Põhja-Eestis

  • Ööpäevaringne kohapealne (statsionaarne) võõrutusravi alaealistele, SA Tallinna Lastehaigla. Teenus on patsiendile tasuta. Voodikohti on kuni neli. Teenusele saamiseks helistada registratuuri numbril 6977 352.
  • Grupiteraapia käitumisprobleemidega alaealistele, lastevanemate grupinõustamine, SA Tallinna Lastehaigla. Teenus on tasuta. Teenusele saamiseks helistada: noorukite nõustamisgrupid tel. 53019099; lastevanemate nõustamisgrupid tel. 6977 292, 6977 245, 6977 353. Telefoninõustamine numbril 5294675, E-R kell 13-14.

Ida- ja Lääne-Virumaa

Ambulatoorne nõustamisteenus alaealistele ning lastevanematele, OÜ CORRIGO. Psühholoogiline nõustamine. Teenus on tasuta. Teenusele saamiseks helistada tel 3331115.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles