Esmaabi: kuidas toimida külmakahjustuse korral

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakasega kaua õues olles võib külmakahjustus kergesti tekkida.
Pakasega kaua õues olles võib külmakahjustus kergesti tekkida. Foto: panthermedia.net / Stefan Redel

Vereringluse halvenemisest tingitud külmakahjustuse tõttu võivad sõrmed ja varbad lausa jäätuma hakata. Selle vältimiseks on oluline saada kiirelt abi.

Külmakahjustus võib tekkida üsna kiiresti ning koed saavad kergesti kahjustada, kui inimene õigeaegselt esmaabi ei saa, vahendab Reader’s Digest.

Külmakahjustuse puhul võib esineda justkui nõeltega torkimise tunne, ent hiljem muutub sama koht tuimaks ja tundetuks. Külmunud kohal muutub nahk jäigemaks ja nahapind värvub esmalt valgeks, seejärel laiguliseks ning lõpuks siniseks.

Kuidas külmakahjustuse puhul toimida?

Kiiresti varju alla – võimalusel peaks inimene saama kiiresti tuppa või mujale varju tugevama tuule ja külma eest. Kui külmaga on kahjustada saanud sõrmed või varbad, tuleks lasta neil toas natuke aega soojeneda ja seejärel kindad-sokid eemaldada. Kui kannatada on saanud jalad, ei tohi kindlasti kannatanu enam edasi kõndida.

Soojenda järk-järgult – esmalt võib inimene soojendada end ise oma kehasoojusega, pannes näiteks käelabad kaenla alla sooja. Käed-jalad võib oma pihku või sülle võtta ka teine sõber. Külmetada saanud kehaosa ei tohi tugevalt hõõruda, pigem tuleb seda õrnalt hoida ja soojendada.

Soe vesi aitab – kahjustada saanud käed-jalad võib järgmisena panna sooja, ent mitte tulisesse vette. Veetemperatuuri võib järk-järgult tõsta. Seejärel tuleb kehaosa kuivatada ning kuiva sidemega kinni siduda.

Vii haiglasse – kõike eelnevat võib teha juba sel ajal, kui ootate kiirabi või viite kannatanut ise haiglasse. Kui külmakahjustus on ulatuslik ja inimene on väga halvas seisus, tuleb kindlasti kiiresti abi kutsuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles