Kaalu hoiab normis soolestikubaktereid soosiv toidulaud

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palju kiudaineid sisaldub taimses toidus.
Palju kiudaineid sisaldub taimses toidus. Illustratsioon: Z Jan/PantherMedia/Scanpix

Uue uuringu kohaselt tuleb kaalualandamiseks tarbida palju kiudaineid, mis on toiduks soolestikus elavatele bakteritele.  

Kui oled mõnda aega tulemusetult proovinud kaalu alandada, siis tuleks põhitähelepanu pöörata oma toitumisele. Teadusajakirjas Cell Host and Microbe avaldatud uuringus selgus, et toit, mis sisaldab palju kiudaineid mõjutab kaalule, veresuhkru tasemele ja soolestikule, vahendab NDTV

Tervisliku toidu puhul ei ole oluline ainult toidust saadud energia ehk kilokalorid, vaid ka kiudained, mis peab seedimisele vastu ja on toiduks soolestikubakterile. Kiudaineid leidub erineval kujul puu-, köögi-, juur- ja kaunviljades, samuti täisteratoitudes. Toit, mis on kõrge rasva ja rafineeritud suhkru, kuid magala kiudainete sisaldusega, suurendavad põletikkulise soolehaiguse, kaalutõusu ja diabeedi riski.

Üks uurijatest sõnas, et keskmise lääne inimese kiudainete tarbimine on viimaste kümnendite jooksul drastiliselt vähenenud. Ka lihtsalt puhastatud kiudainete lisamine töödeldud toidule võib tervisele kasulik olla, kuid uurijate sõnul on toidu, bakterite ja peremeesorganismi vahelisi seoseid vaja veel uurida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles