Haigekassa hakkab rahastama mitut uut raske haiguse ravimit

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid. Pilt on illustratiivne.
Ravimid. Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Huik

Haigekassa hüvitavate ravimite valik täieneb uute ravimitega – lisandub mõni vähiravim ja laienevad bioloogilise ravi võimalused.

Soodusravimite loetellu lisatakse uued ravimid kaugelearenenud hulgimüeloomi ja melanoomi ning sclerosis multiplex'i raviks, teatas haigekassa. Lisatakse ka uued ravimid seedetrakti- ja kopsukasvajatega patsientidele. Soodustusega on edaspidi uus raske südamepuudulikkuse ravim neile patsientidele, kel varasem ravi pole aidanud.

Lisanduvad bioloogilise ravi võimalused raske silmahaiguse (uveiit) ja nahahaigusega (hidradeniit) patsientidele, kelle eelnev ravi ei ole olnud tulemuslik. Samuti lisandub uus bioloogiline toimeaine raske astma raviks ning uus hormoonravi akromegaaliaga patsientidele, kel varasema raviga pole haigust kontrolli alla saadud.

Haigekassa hakkab rahastama ka uusi haiglaravimeid eri kasvajate ja vähipaikmete raviks. Rinna-, neeru- ja eesnäärmekasvaja ning melanoomi ravis lisanduvad uued ravimid just kaugelearenenud vähi raviks. Müeloomi ravis kaotatakse toimeaine bortesomiib kasutamisel seni kehtinud piirangud.

Enneaegsetele vastsündinutele on uuest aastast tagatud ravi, mis on oluline  hingamiskatkestuste ennetamiseks ja raviks ning invasiivsest hingamistoetusest võõrutamiseks.

Alates 2018. aastast rahastatakse kehavälise viljastamise (IVF) ja embrüosiirdamise teenuseid ja ravimeid täielikult haigekassa kaudu. Kuni 40-aastased (k.a) naised saavad kehaväliseks viljastamiseks vajalikud ravimid apteegist välja osta sajaprotsendilise soodusmääraga.

Uuest aastast saavad täiendavat ravimihüvitist kindlustatud, kes tasuvad soodusretseptide eest kalendriaastas vähemalt sada eurot (varasemalt sai seda alates 300-eurosest aastasest kulust). Kaotatakse ära ka täiendava ravimihüvitise eraldi taotlemine, hüvitise arvutamine toimub automaatselt apteekides.

Uuest aastast vastutab soodusravimite loeteluga seotud korralduslike ülesannete eest haigekassa. See tähendab, et haigekassa hakkab tegelema soodusravimite hinnakokkulepete sõlmimise ja muutmisega, nende piirhindade arvutamise ning loetelu muutmise menetlusprotsessi koordineerimisega.

Loe rohkem: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles