Millised nipid pohmeluse vastu tõesti aitavad?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainult veejoomisega pohmelli vastu ei saa.
Ainult veejoomisega pohmelli vastu ei saa. Illustratsioon: Arne Trautmann/PhanterMedia/Scanpix

Ainus tõestatult kindel viis 1. jaanuaril kassiahastuse vältimiseks on alkoholi üldse mitte tarbida, kui seda teha, siis peab leppima võimalusega, et järgmisel päeval võib vaevata väsimus, peavalu, iiveldus ja tujutus. 

ERR teadusportaal Novaator lahkab erinevaid põhjusi, miks tekib pohmell, kuidas seda proovitakse vältida ning millised meetodid ka tõepoolest toimivad. 

Vesi leevendab pohmeluse mõningaid sümptomeid, nagu janu, peapööritus ja peavalu, kuid ei paranda järgmise päeva enesetunnet märkimisväärselt. Kõige enam tekitavad pohmelli tumedad joogid, punane vein ja brändi, kõige vähem aga apelsinimahlaga lahjendatud puhas etanool ja õlu.

Alkoholi tarbimisel tasub järgida elutarkust, et juua ei tasu liiga kiiresti ega tühja kõhuga. Kuigi toit ei ima alkoholi otseses mõttes, aeglustab see selle imendumist. Hommikul on kasu muu hulgas aspiriinist ja ibuprofeenist, vältima peab aga paratsetamoolil põhinevaid ravimeid. Pohmelust ei leevenda hommikul alkoholi tarbimise jätkamine, B-vitamiin ja kofeiin. 

Loe rohkem ERR teadusportaalist Novaator

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles