Toidud, mis tagavad lapse silmade tervise

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps kasutamas nutitelefoni.
Laps kasutamas nutitelefoni. Foto: Panther Media

Selleks, et last ei kimbutaks juba varases eas probleemid silmadega, tuleb pidada nii nutiseadmete «dieeti» kui ka valida toidulauale vitamiinirikkad road. 

Üha enam lapsi kimbutab müoopia ehk lühinägevus, mis on tingitud pidevast nutiseadmete vaatamisest, vahendab NDTV. Briti arstid peavad seisundi üheks põhjuseks vähest kokkupuudet loomuliku valgusega, mistõttu võib rohkem õues viibimine lapse nägemisega imesid teha.

Müoopia häirib kaugele nägemist. «Üks faktoreid on vähene päikesevalgus, sest koolilastel, kes palju õpivad ning lisaks nutiseadmeid kasutavad, on vähem aega väljas olla ning päikest ja värsket õhku saada,» nentis Londoni Moorfieldsi haigla silmaarst Annegret Dahlmann-Noor. Lapsevanematele on seepärast ka suureks väljakutseks saada laps nutiseadme ekraanist eemalde ja utsitada teda pigem väljas mängima.

Londoni King's College'i professor Chris Hammond lisas samuti, et müoopiavastane vahend on nutiseadmete piirang ning ajaveetmine pigem õues. Ta tõdes, et lühinägelikkust esineb laste seas aina enam ning soovitas selle vältimiseks lasta lapsel vähemalt kaks tundi päevas õues olla.

Silmade tervist toetab ka oomega-3-rasvhapete ja vitamiinide poolest rikkalik toitumine. Järgnevad viis toitu aitavad silmade tervise hoidmisele kaasa.

Brokoli. See sisaldab piisavas koguses luteiini, mis on silmade tervist hoidev antioksüdant. Kiudainerikkas köögiviljas leidub ka vajalikke C-vitamiini ja beetakaroteene. Brokolit tasub lisada salatitesse, suppidesse ja pastaroogadesse.

Tsitruselised. Lisaks C-vitamiinile leidub paljudes tsitrusviljades luteiini ja zeaksantiini, mida sisaldavad muidu ka apteegis müüdavad silmavitamiinid. Seega tasub apelsinid, sidrunid ja greibid kindlasti nii lapse kui ka täiskasvanu menüüs hoida.

Mandlid ja Kreeka pähklid. Terava silmanägemise tagavad neis leiduvad tsink ja E-vitamiin. Viimane aitab aeglustada ka makulaarset degeneratsiooni ehk vanusega kaasnevat nägemise kadu. Peotäis pähkleid-mandleid päevas tagab aga hea tervise.

Aprikoos. Nendeski viljades leidub nii C- ja E-vitamiini, tsinki kui ka beetakaroteeni, mis kõik on silmadele kasulikud ning vähendavad märkimisväärselt nägemiskao riski.

Kala. Rasvases kalas (lõhe, heeringas jm) leiduvad oomega-3-rasvhapped on vajalikud nii südame kui ka aju tervise tagamiseks ning võivad imesid teha ka silmanägemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles