Kui ohtlik on kiirelt kaalu kaotada?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühekülgne dieet ei tee kehale head.
Ühekülgne dieet ei tee kehale head. Foto: Panther Media/Scanpix

Sageli saavad jõuludest ja aastavahetusest ka nn söömispühad, mille tõttu tõuseb kaal. Uuel aastal pole aga ülekilodega lihtne olla ning vahel võetakse ette ekstreemseid meetodeid, et jälle tavapärasesse vormi saada. 

Näiteks süüakse kaalu langetamiseks nädalaid vaid kapsasuppi või ananassi, kirjutab DW Health. See aga on tervisele väga kahjulik, sest kehal jääb puudu olulistest toitainetest ja see ei tee head ka lihasmassile. Pärast ekstreemse dieedi lõppemist esineb sageli jojo-efekt ehk inimese kaal tõuseb taas kiirelt.

Kui inimene tahab kaalu langetada, ei tohiks ta päevane kilokalorite hulk olla liiga väike. Näites kui kaalud 80 kilogrammi, peaksid sööma umbes 2400 kilokalorit päevas ning on mõistlik, kui vähendad kaalukaotuse eesmärgil kalorite tarbimist umbes 500 kilokalori jagu. Nii kaotab inimene umbes 1,5 kilogrammi kuus. Kõige mõistlikum on pikaajaline tasakaalustatud toitumine.  

Ühekülgse toitumisega tekkiv toitainete puudus võib viia tõsiste haiguste tekkeni, kirjutab toitumine.ee. Tasakaalustamata toitumise üks tagajärg on ka kaaluprobleemid – kui organism ei saa toidust vajalikke aineid, siis sunnib ta inimest rohkem sööma.

Toidupüramiid.
Toidupüramiid. Foto: Tervise arengu instituut
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles