Kas imikute piimasegu vähendab I tüüpi diabeeti haigestumist?

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebidele soovitatakse anda rinda.
Beebidele soovitatakse anda rinda. Foto: SCANPIX

Sel nädalal avaldatud TRIGRi uurimuse tulemused näitavad, et imikute piimasegu, milles lehmapiimavalgud on lõhustatud, ei väldi I tüüpi diabeedi teket diabeedi geneetilise riskiga lastel. 

Ülemaailmses pikaajalises uuringus osales 15 riiki Euroopast, Põhja-Ameerikast ja Austraaliast. Eestist Tartu Ülikooli lastekliinik ja Tallinna lastehaigla, teatas Tartu Ülikool. 

Eelnevad uurimused on viidanud sellele, et võõrvalkude, sealhulgas lehmapiimavalkude varane saamine imikute toiduga võib suurendada I tüüpi diabeeti haigestumist diabeedi geneetilise riskiga lastel. «Selle tõttu alustasime 2002. aastal ülemaailmset uuringut 2159 imikul, kelle pereliikmetel esines I tüüpi diabeeti ning kellel oli I tüüpi diabeedi geneetiline risk,» ütles Helsingi ülikooli rahvusvahelise TRIGRi uurimistöö juht professor Mikael Knip.

Pärast rinnaga toitmise lõppemist said lapsed kas täielikult hüdrolüseeritud kaseiinivalguga imikupiimasegu, milles lehmapiimavalgud olid lõhustatud väikesteks peptiidideks, või tavalist imikupiimasegu, milles lehmapiimavalgud olid terved. Lapsed said nimetatud imikupiimasegusid vähemalt kahe kuu jooksul 6.–8. elukuuni ning samal ajal ei antud neile ka teisi lehmapiimavalke sisaldavaid toiduaineid. Kõiki lapsi jälgiti vähemalt 10 aastat, et selgitada I tüüpi diabeeti haigestunud laste arv.

Tulemused näitavad, et selles suures rahvusvahelises juhuvalimiga uurimistöös imikute toitmine täielikult hüdrolüseeritud kaseiinil põhineva imikupiimaseguga ei vähendanud 11,5 aasta jooksul I tüüpi diabeeti haigestumist võrreldes tavalist imikupiimasegu saanud lastega. Seetõttu ei ole vajadust muuta käesolevaid imikute toitmissoovitusi ka I tüüpi diabeedi geneetilise riskiga laste jaoks.

Uurimus avaldati teadusajakirjas JAMA. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles