Pikalt valu kaevanud naise kõhust leiti opereerides midagi üllatavat

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsioon. Pilt on illustratiivne.
Operatsioon. Pilt on illustratiivne. Foto: Caro / Scanpix

70-aastase austraallanna pikka aega kestnud kõhuvalu põhjuseks oli hambaork, mis juhuslikult ja isegi arstide üllatuseks operatsiooni ajal tema kõhust avastati.

Austraalias Melbourne’is tegutsevad arstid leidsid operatsiooni käigus hambaorgi naise käärsoolest, vahendab news.com.au. Eksitaval kombel oli aga eakal naisel diagnoositud soolesopistustõvest tekkinud sopististe põletik ehk divertikuliit. Tegu on seisundiga, mille puhul on põletikuline pea terve soolestik ning seda iseloomustab valu vasakul alakõhus, mille üle naine ka kurtis.

Enne operatsioonile saamist oli naine neljal korral kuus pöördunud kõhuvaluga haigla EMOsse. Operatsioonil selgus, et osa käärsoolest oli paisunud ning sellesse oli tunginud allaneelatud hambaork. Enne operatsiooni tehtud tavapärased skaneerimised ühtki võõrkeha kõhus aga ei tuvastanud. Isegi pärast opereerimist naine eitas, et on kasutanud hambatikke või söönud toitu, mis on selle külge kinnitatud.

Kummalise juhtumi üksikasjad avaldati meditsiiniajakirjas the British Medical Journal (BMJ). Seal rääkisid naise arstid dr Shanesh Kumar, dr Ramin Mehdipour, dr Asiri Arachchi ja dr Anthony Cass, et nende kogemuse põhjal ei saa pea pooled hambaorgi alla neelanud patsientidest ise arugi, mis juhtunud oli.

Kuna võõrkehade allaneelamist esineb aegajalt ja sel puhul kaevatakse pea alati kõhuvalu, peaksid arstid nende soovitusel rohkem tähelepanu pöörama võimalike võõrkehade otsimisele, isegi kui patsient ei arva, et see võiks olla valu põhjus.

«Et seisundit veelgi täpsemalt diagnoosida ja korrektset ravi kavandada, tuleks kasutada mitut analüüsi, näiteks kompuutertomograafiat ja endoskoopiat,» panid naise arstid kirja juhtumikirjeldusse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles