Kavalad nipid: kuidas tulla toime uutest treenijatest pungil jõusaalis

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõned kardiomasinad on populaarsemad kui teised, ent kõiki tasub julgelt proovida.
Mõned kardiomasinad on populaarsemad kui teised, ent kõiki tasub julgelt proovida. Foto: panthermedia.net / Arne Trautmann

Kui tegus suvi on edukalt mööda saadetud ning inimesed tööl-koolis-linnas tagasi, kipuvad ka trennisaalid minema tavapärasest rohkem täis inimesi, kes uut trennihooaega alustavad.

Pole vahet, kas oled juba vana jõusaalihunt või üks nendest, kes septembris uue hooga trenni alustab, ebamugavaks võib rahvarohkes trenniklubis minna mõlemal. Ajakiri Shape pakub välja asju, mida sel puhul arvestama peaks, et trenn tuleks mugavam.

Pane paika plaan ja varuvariandid. Uuel tulijal oleks hea enne jõusaali suundumist mõelda, mis on tema eesmärgid ning millised harjutused on nende saavutamiseks parimad. Mõistlik oleks ka välja uurida, kuidas harjutusi õigesti teha, et mitte end trenni käigus vigastada. Selline plaan on vajalik selleks, et sa ei jääks jõusaalis passima ning mõtlema, mida edasi teha. Kuna mõne masina või ala juures, kuhu tahtsid just minna, võib olla järjekord, võiks välja mõelda ka varuvariandid, milliseid muid harjutusi teha või kuidas nende järjekorda muuta, et mitte teiste taha ootama jääda.

Hangi riietusruumis koht ukse lähedale. Pigem kiputakse eelistama kappe, mis on uksest kaugemal ja võibolla privaatsemad, kuid kui tahad kiirelt trenni ära teha ja koju naasta, võiks eelistada sissepääsu lähedal olevat kappi. Nii on sul riietusruumis vähem trügimist ja teiste sabas kõndimist.

Hangi endale oma nurgake. Kui tõesti juhtub, et jõusaal on inimestest väga tulvil ning oled plaaninud teha peamiselt harjutusi oma keharaskuse, hantlite või kangiga, siis panegi matt ühte kohta maha ja jää sinna. Ürita suurem osa oma trennist ära teha ühe koha peal, kuna ringi liikumine ja teistega koha pärast võitlemine võtab samuti aega ja kulutab närve.

Vaata ka teiste masinate poole. Kes armastab kardiotrenni, tahab end higiseks ajada kindlasti jooksulindil või rattaga sõites. Kui trennis on palju inimesi, on need masinad ka enamasti hõivatud. Hästi varustatud jõusaalides on aga teisigi huvitavaid kardiomasinaid, mis võivad olla rattast efektiivsemadki – näiteks masin, mis imiteerib trepilkõndi. Keha soojaks saamisel tulevad appi ka vanad head kükid, harki-kokkuhüpped, kosmonaudiharjutus jpm. Proovi ning sa ei kahetse.

Hoidu tipptunnist. Tipptunni aeg sõltub küll jõusaali asukohast ja klientuurist, ent vaiksemad ajad kipuvad olema hommikuti ja pärastlõunal (kl 13-16 vahemikus), mil kontoritöötajad pole veel trenni jõudnud. Niisamuti tasub ära kasutada laupäeva ja pühapäeva õhtut ning hommikut, mil paljudel on käsil muud tegevused kui trenniskäik.

Suhtle teiste treenijatega. Enamasti tehakse ühe masina juures paar-kolm seeriat ja nende vahel kuni paar minutit puhkepause. Pole üldse ebaviisakas küsida, kas võiksid teise treenija pausi ajal ise seda masinat kasutada. Kena on aga enda järelt ka masin või varustus puhtaks pühkida.

Suhtle treeneriga. Paljudes jõusaalides on olemas kas personaal- või ka valvetreener, kellelt abi küsida. Kui oled alles algaja treenija, on tema nõuannetest palju kasu, et saaksid teha efektiivsema ja kogu keha lihaseid haarava trenni. Kui tead täpselt, mida ja kuidas teha, möödub ka trenn kiiremini ja kergemalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles