Kuidas mõjub alkohol keha rakkudele? (2)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tühjad pudelid pärast jõulupühi Inglismaal, Berkshires.
Tühjad pudelid pärast jõulupühi Inglismaal, Berkshires. Foto: Steve Parsons/PA Wire/PA Images/Scanpix

Alkohol tekitab rakkude DNAs kahjusid, mida meie parandusmehhanismid hoolega likvideerida üritavad. 

Alkohol toodab kehas kahjulikku kemikaali, mis võib viia  tüvirakkude DNA püsiva kahjustuseni ja suurendada vähitekke riski, vahendab Reuters

Briti teadlased kasutasid hiirte peal kromosoomianalüüsi ja DNA sekveneerimist ehk järjendamist, et uurida alkoholi töötlemisel tekkiva etanaali mõju kehale. 

Nad leidsid kinnitust, et alkohol soodustab seitsme eri tüüpi vähi, sealhulgas rinna- ja soolevähi arenemist. Samuti ilmnes, et keha püüab ennast alkoholi tehtud kahju eest kaitsta.   

Uuringus anti hiirtele lahjendatud alkoholi ja analüüsiti selle mõju loomade DNA-le. Alkoholi töötlemisel kehas tekkinud etanaal kahjustas ja lõhkus DNAd vere tüvirakkudes ja muutis nendes rakkudes jäädavalt DNA järjestust.

Osa vähitüüpe tekib rakkude DNA kahjustuste tõttu. Mõni viga tekib küll juhuslikult, kuid uuringu autorite sõnul võib alkoholi joomine nende ilmnemise riski suurendada.

Uurijad vaatasid samuti, kuidas keha ennast alkoholikahjude eest kaitseb. Esimene kaitseliin on ensüümid aldehüüddehüdrogenaasid, mis lõhustavad etanaali atsetaatideks, mida keha saab energiaallikana kasutada.

Teine kaitsemehhanism on DNA reparatsioonisüsteem, mis enamasti parandab ja võtab tagasi DNA-le tehtud kahju. Kuid mõnikord, eriti Kagu-Aasias elavatel inimestel, need süsteemid ei tööta.

Seetõttu on uurijate sõnul oluline meeles pidada, et alkoholikahju puhastamise ja DNA parandamise süsteemid ei ole täiuslikud ning alkohol võib vähki põhjustada ka neil, kelle kaitsemehhanismid on terved.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles