Käe kaotanud naine proovis esimest kompimisvõimelist tehiskätt

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sama meeskonna välja töötatud esimene  biooniline käsi ei olnud kaasaskantav.
Sama meeskonna välja töötatud esimene biooniline käsi ei olnud kaasaskantav. Illustratsioon: Patrizia Tocci/AP

Rooma teadlased teatavad esimesest bioonilisest käest, millel on tunnetusvõime ning mida saab kasutada väljaspool laborit.

Roomlane sai esimese kaasaskantava bioonilise käe, mis suudab eristada erinevate objektide kõvadust ja pehmust, vahendab BBC.  

Kätt sai proovida Almerina Mascarello, kes kaotas oma vasaku käe peaaegu 25 aasta taguses õnnetuses.

2014. aastal tegi sama rahvusvaheline meeskond esimese tunnetusvõimelise bioonilise käe. Selle andurid ja seadmed, mille külge käsi oli kinnitatu olid aga liiga suured, et nendega liikuda. Nüüd on tehnika piisavalt väike, et mahtuda seljakotti. Arendusmeeskond koosnes inseneridest, neuroteadlastest, kirurgidest, elektroonika ja robootika spetsialistidest Itaaliast, Šveitsist ja Saksamaalt.

Proteesi andurid tuvastavad, kas katsutud objekt on pehme või kõva. Need sõnumid töödeldakse seljakotis olevas arvutis keelde, mida aju mõistab. Informatsioon edastatakse Almerina ajju läbi väikeste elektrootide, mis on siiratud naise käsivarre närvidesse. Testides sai Almerina ilma vaatamata aru, kas objekt, mida ta katsus oli pehme või kõva.

Naine rääkis BBCle, et protees tundub otsekui tõeline käsi, lõpuks on ta võimeline tegema asju, mis olid enne keerukad, nagu riietumine ja kingade jalga panemine. Almerina sai bioonilist kätt kanda kuus kuud, kuna tegemist oli vaid prototüübiga ja loodab, et saab ka täiustatud versiooni proovida.

Vaata BBC videost, kuidas Almerina bioonilist kätt kasutab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles