Vähem kui kaheksa tundi ööund muudab depressioonile vastuvõtlikumaks

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piisav uni ja rõõmus meel on hea tervise pandid.
Piisav uni ja rõõmus meel on hea tervise pandid. Foto: Panther Media/Scanpix

Inimesed, kes magavad vähem kui soovitatud kaheksa tundi, võivad kannatada ärevuse või depressiooni käes, hoiatab uuring.

Uuringus leiti, et inimesed, kes ei saa igapäevaselt piisavalt magada, keskenduvad negatiivsetele mõtetele enam, kui need, kel on ööund piisavalt, vahendab Economic Times

Binghamtoni ülikooli teadlased USAs võrdlesid katseisikute uneaega sellega, kui palju neil esines negatiivseid mõtteid. Osalejatele näidati pilte, mis pidid neis emotsioone tekitama. Uuringus avastati, et regulaarne unepuudus pani inimesi negatiivsele informatsioonile rohkem tähelepanu pöörama. See võib tähendada ka seda, et ebapiisava une tõttu jäävad inimesed negatiivsetesse mõtetesse kinni ning need hakkavad nende elu segama.

Uurijad leidsid, et halvasti maganud inimestel oli kalduvus negatiivsest kinni hoida ning nende kõrgendatud negatiivne mõtlemine tegi neil raskeks neile näidatud negatiivsetest stiimulitest lahti lasta.

Kui ülejäänud inimesed liiguks sellisest informatsioonist edasi, oli ebapiisava unega inimestel raske halba ignoreerida. Sellist tüüpi negatiivsed mõtted võivad inimesed teha vastuvõtlikumaks psühholoogilistele häiretele nagu ärevus või depressioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles