Tervisenõu: kas väike palavik õhtuti on ohtlik?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viirusnakkustega kaasneb tihti ka palavik.
Viirusnakkustega kaasneb tihti ka palavik. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Vahel võib juhtuda, et õhtul on väsinud ja uimane olla ning inimene avastab kraadides endal ka väikese palaviku. Kas sel puhul peaks muretsema?

Vastab Ida-Tallinna Keskhaigla sisearst Katrin Nõukas Terviseuudised.ee portaalis:

Kui hommikul oli kehatemperatuur inimese sõnul normis ning muud tal kaevata ei olegi,  siis tegelikult selliste temperatuurinäitajate puhul meditsiinilises mõttes palavikust rääkida ei saa. Inimese organismi sisemuses on temperatuur kuni 37-38 kraadi - see on evolutsiooni käigus osutunud optimaalseks temperatuurivahemikuks, et tagada elundite normaalne töö. 

Kehatemperatuuri puhul esineb selge ööpäevane rütmika: minimaalne on kehatemperatuur hommikul umbes kell 6.00 ja maksimaalne pärastlõunal kella 16.00-18.00 ajal. Organismi kehatemperatuur kõigub ööpäeva jooksul 0,5–0,7 kraadi. Lisaks on oluline temperatuuri mõõtmise koht – loogiline on, et mida lähemal «keha sisemusele», seda kõrgema väärtuse saame. 

Loe pikemalt Terviseuudistest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles