Soomes plaanitakse testida ninaspreid mängusõltuvuse raviks

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mängusõltlase jaoks on automaatidest möödumine keeruline.
Mängusõltlase jaoks on automaatidest möödumine keeruline. Illustratsioon: JCB Prod/ Panther Media/ Scanpix

Soome tervishoiu- ja heaoluamet plaanib katsetada naloksooni sisaldava ninasprei efektiivsust mängusõltuvuse eemalhoidmisel. Kui eksperimendi jaoks leitakse piisavalt osalejaid ja katse on edukas, võidakse ninasprei lisada sõltuvuse ravisse.

Ninaspreid on laialdaselt eri sõltuvuste ravimiseks kasutatud. Selle tarvitamist mängusõltuvuse kiireks eemalepeletamiseks pole aga varem uuritud. Sarnane uuring tehti soome terviseametis naloksooni tabletiga ja see paistis edukas, kirjutab Soome uudisteportaal Yle

Mõne aasta tagune raport leidis, et 1,5 protsendil soomlastest on tõsine hasartmängusõltuvus ja kuni 18 protsenti elanikkonnast on riskigrupis. Naloksooniga ninasprei on retseptiravim, mida on edukalt kasutatud heroiini ja teiste opioidide üledoosi erakorralises ravis.

Terviseameti professori Hannu Alho sõnul on mängukihk väga impulsiivne ja vajadus õnne proovida tuleb peale kiiresti. Tabletil läheb aga toimima hakkamiseks tunde. Vees lahustatud ravim, mida saab ninna pihustada, peaks toimima aga mõne minutiga. Praktikas peaks see tähendama, et inimene, kes tunneb sundi kaubanduskeskuse mänguautomaatides mängida, saab poodi sisenedes ninaspreid kasutada ning tahe mängida kaob automaatideni jõudes.

Amet loodab kolme kuu pikkust katset alustada, kui leitakse piisavalt vabatahtlikke. Katsetulemusi ei ole Alho sõnul oodata enne pooltteist aastat. Kui need on küllalt head, on meeskond mõelnud ravimit katsetada ka alkoholisõltuvuse ohjeldamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles