Seitse organit, milleta suudab keha endiselt toimida

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimkeha organid.
Inimkeha organid. Illustratsioon: Sebastian Kaulitzki/Panthermedia

Inimkeha on äärmiselt vastupidav. Kui annetada 450 milliliitrit verd, kaotab keha kümneid triljoneid punaseid vererakke, mis kiiresti asendatakse. 

On võimalik elutähtsatest organitest suuri tükke kaotada ja ellu jääda. Näiteks suudab inimene elada võrdlemisi normaalset elu kõigest poolega oma ajust. Mõned organid võib täielikult eemaldada, ilma, et sellel oleks elukvaliteedile liiga suurt mõju, kirjutab The Conversation.  

Põrn

Ilma põrnata saab täiesti rahulikult elada, sest teised elundid kompenseerivad selle funktsioonid. Maks osaleb punaste vereliblede ümbertöötlemisel. Keha lümfkude aitab põrna immuunfunktsiooni asendada.

Magu

Kui magu eemaldatakse, kinnitavad arstid söögitoru otse peensoole külge. Korralikult paranedes saavad inimesed süüa normaalset toitu, kuid peavad lisaks võtma vitamiine.

Paljunemisorganid

Munasarjad ja munandid on paaris ning eemaldades ühe, on võimalik endiselt järglasi saada. Naistel võidakse eemaldada ka emakas, sel juhul ei ole laste saamine võimalik ja peatub menstruatsioonitsükkel. Uuringute kohaselt ei lühenda munasarjade eemaldamine kuidagi naiste elu ja on leitud, et munandite eemaldamine võib mõnel juhul isegi meeste eluiga tõsta.

Jämesool

Vähi või mõne muu haiguse puhul võib olla vaja terve jämesool või osa sellest eemaldada. Enamik inimesi paraneb pärast lõikust hästi, kuid paljud neist märkavad muutusi seedimises. Paranemise kiirendamiseks soovitatakse süüa pehmeid toite.

Sapipõis

Kui soolestik tuvastab rasvu, vabastatakse hormoon, mis paneb sapipõie kokku tõmbuma ning sappi eritama. Sapp aitabki rasva seedida. Liigne kolesterool sapis võib tekitada sapikivisid, mis blokeerivad peenikesi torusid, mida mööda sapp liigub. Kuigi paljudel inimestel ei tekita sapikivid mingeid sümptomeid, võivad need olla ka põhjus sapipõe eemaldamiseks.

Pimesool

Esialgu arvati, et organi funktsioon on nüüdseks kadunud. Nüüd usutakse aga, et see on kasulike soolebakterite «turvaline pelgupaik», mis võimaldab neil vajadusel uuesti paljuneda.

Pimesool ei vii kuhugi edasi ning seetõttu võib sinna sattunud soole sisu lõksu jääda ja pimesool läheb põletikuliseks. Tõsise pimesoolepõletiku puhul peab pimesoole eemaldama.

Neerud

Erinevatel põhjustel, näiteks päritud haigus, alkoholist või narkootikumidest tingitud kahju või põletik, tuleb eemaldada üks või mitu neeru. Kui inimesel eemaldatakse mõlemad neerud, pannakse ta dialüüsi alla. Dialüüsil on kaks vormi: hemodialüüs ja peritoneaaldialüüs. Esimene kasutab vere puhastamiseks dekstroosi lahust sisaldavat masinat. Teine kasutab spetsiaalset kateetrit, mis paigaldatakse kõhule ja see võimaldab dekstroosi lahust käsitsi reguleerida.

Kui inimene pannakse dialüüsi alla, oleneb tema oodatavate eluaastate arv nii dialüüsi tüübist, soost, teistest haigustest ja vanusest. Hiljutine uuring näitas, et 20-aastaselt dialüüsi vajav inimene võib elada 16–18 aastat, kuid 60-aastase oodatav elulisa võib piirduda viie aastaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles