Kim Jong-uni toitumine erineb teistest põhjakorealastest märkimisväärselt

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: Iliya Pitalev/Sputnik/Scanpix

Korea köögile mõeldes tulevad silme ette kimchi, sushi, riis, mais, sojaoad jm. Enamik põhjakorealasi tarvitabki seda toitu igapäevaselt, välja arvatud üks – nende liider Kim Jong-un.

Kim Jong-uni toidulaud sisaldab nimelt ohtralt küllastunud rasvhappeid, kirjutab Cheatsheet. Tegu on enamjaolt loomsete rasvadega ning valitseja menüüs on väga sageli esindatud näiteks rasvane juust, Kobe veiseliha, salaamivorst, prosciutto sink jpm.

Kui kallihinnaline Kobe veiseliha on lihtsalt märk valitseja kallist maitsest, siis näiteks kokk Ermanno Furlanis on varasemalt avaldanud, et nii Kim kui ka tema isa võisid lihakattega pitsa peale suisa hulluks minna. Furlani kinnitusel olid mõlema lemmikumateks pitsalisanditeks just salaami, pepperoni, erinevad singid ja prosciuotto. Seega pole ime, et Kim Jong-un naudib sellist luksust ka praegu, mil suurele osale põhjakorealastest ei pruugi need kättesaadavadki olla.

Põhjakorealase põhitoiduks võibki pidada riisi ja kimchi't, mida järjepidevalt süües on paljud jäänud puudusesse vajalikest valkudest ja rasvadest. Sisuliselt on tegu dieediga, milles ei leidu kuigivõrd vitamiine ega mineraalaineid, mida organism hädasti vajab. Paraku pole hea rasvade üle- ega alatarbimine.

Kui Kim Jong-uni menüüs on esindatud just küllastunud rasvad, mis suures koguses ja regulaarselt süües tõstavad südame-veresoonkonna haiguste riski, siis paljud põhjakorealased on jällegi oma tüüpilise menüü tõttu oomega-3-rasvhapete nappuses. Oomega-3-rasvhappeid sisaldavad enim kala ning pähklid-seemned ning nende puudus raskendab nii ajutööd kui ka suurendab mitme haiguse tõenäosust.

On teada, et Põhja-Korea liider kulutab ohtralt raha ka kvaliteetsele importalkoholile ning sigarettidele. Mõningatel andmetel soetab ta aastas ligi 30 miljoni dollari eest alkoholi ning elegantsed sigaretidki maksavad vähemalt 40 dollarit pakk. Põhjakorealaste seas on seevastu populaarseim kaup riisiviin ning keskklassi perekond saab endale lubada ka kodumaiseid sigarette. Mis puutub Jong-uni päevasesse kaloraaži, siis alkoholi arvelt suurendab ta seda ilmselt märkimisväärselt ning suitsetamistki ei saa mitte kuskilt otsast heaks harjumuseks pidada. 

Aastast 2011, mil Kim sai valitsejaks, on tema kehakaal märgatavalt tõusnud ning tervis samuti näiliselt halvenenud. Selles võib ilmselt süüdistada nii sigarette, töödeldud lihatoodete söömist kui ka šampanjat, mida ta samuti armastab. Kui need toidud-joogid kuuluvad igapäevasesse menüüsse, siis pole ka imestada, miks kaal kerkib, seejuures eriti lihtne on lisakaloreid endale sisse juua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles