Esimene sigarett viib regulaarse suitsetamiseni 60 protsendil juhtudest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks kolmandikku esimese sigareti proovijaist hakkab regulaarselt suitsetama.
Kaks kolmandikku esimese sigareti proovijaist hakkab regulaarselt suitsetama. Illustratsioon: Jonathan Brady/PA Wire/PA Images

Ülevaatlikust uuringust selgus, et seos sigarettide proovimise ja regulaarse suitsetamise vahel on oodatust tugevam. 

Kaks kolmandikku sigarettidega katsetajatest hakkavad igapäevasuitsetajateks, kuigi mõnel juhul ajutiselt, vahendab BBC.

USAst, Suurbritanniast, Austaaliast ja Uus-Meremaalt kogutud andmed näitasid, et 60,3 protsenti inimestest olid suitsetamist proovinud ning 68,9 protsenti neist jätkasid sellega igapäevaselt.

Uuringu autorite sõnul näitasid tulemused, kui suurt mõju võib ka üks kogemus sigarettidega avaldada. Metaanalüüs põhines 215 000 inimesel, kes olid osalenud kaheksas uuringus aastatel 2000–2016.

Uuringu juhtivteadlane professor Peter Hajek ütles, et esmakordselt uuriti seost esimese sigareti proovimise ja regulaaarse suitsetamise vahel.

Eestis tehtud uuringutest selgub, et õpilaste keskmine vanus esmakordsel suitsetamisel on 12 aastat. Regulaarsete suitsetajate hulk on püsinud viimastel aastatel stabiilsena ning igapäevasuitsetajad on 30 protsenti Eesti meestest ja 15 protsenti naistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles