Rekordilised jõuluannetused: koolinoorte heldus lõi vähiravifondi pahviks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähiravifond Paide arvamusfestivalil annetusi kogumas.
Vähiravifond Paide arvamusfestivalil annetusi kogumas. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Heategijad jooksid detsembris vähiravifondi «Kingitud elu» piltlikult öeldes pikali, panustades fondi kokku jalustrabava summa – 314 000 eurot. 

Tänu annetustele sai fond aasta lõpus ulatada abikäe veel 20 inimesele, lisaks jätkus mitmete inimeste ravi toetamine. Kokku rahastas fond jõulukuul eestimaalaste vähiravi enam kui 160 000 euro ulatuses. 

«Täname kõiki, kes kinkisid annetusega inimestele elupäevi. Tänu teie toetusele saavad Eesti inimesed lootuse ja võimaluse elada täisväärtuslikult oma lähedaste keskel,» ütles fondi Toivo Tänavsuu. Erilist rõõmu pakkus tema sõnul see, et abivajajate heaks panustas hulk lapsi ja noori.

Mõned näited noorte algatustest detsembris:

  • Tartu Mart Reiniku Kool korraldas jõulude eel annetuste kogumise vähihaigete toetuseks. Kokku müüdi 1135 fondi helkurit, korraldati heategevuslik kohvik ning jõululaat. Kokku panustas lahke koolipere fondi 3200 eurot.
  • Kohila lasteaias Sipsik korraldati jõulude eel heategevuslik õhtu kohviku ja käsitöölaadaga. Fondi lisandus 1456 eurot.
  • Pae tänaval asuva Lasnamäe Gümnaasiumi umbes 1300 õpilast panustasid kooli heategevuslikul jõululaadal vähihaigete toetuseks üle 2000 euro.
  • Viimsi Huvikeskuses toimus heategevuslik jõulukontsert, kus esinesid laulja Ariadne ja Martti Hallik, Ita-Riina Muusikastuudio lauljad, Kaie Kõrbi Balletistuudio tantsijad, JJ-Street'i tantsijad, Piret Kõõra tantsulapsed, Iiri tantsurühma tantsijad ning Tallinna Tantsukooli lapsed. Kokku panustati vähihaigete heaks 1200 eurot.
  • Saue Gümnaasiumis korraldati aktsioon, mille käigus küpsetasid 2.-4. klasside õpilased nädala jooksul kodudes igasuguseid hõrgutisi ja müüsid neid vahetundide ajal. Ühisaktsiooniga kogunes vähihaigete toetuseks üle 2300 euro

Kui detsembris enne jõule toetas fond 12 inimese ravi, siis pärast pühi lisandus veel mitu abisaajat. 56-aastast naist Ida-Virumaalt toetab «Kingitud elu» enam kui 14 000 euroga võitluses kopsuvähiga. 52-aastasel tallinlannal on soolevähk ja tema tervise heaks panustab fond ligi 12 000 eurot. 67-aastase Tallinna mehe eesnäärmevähi ravi toetab fond enam kui 4000 euroga. 

Fondi toel jätkus 39-aastase pereema Kristi võitlus ajukasvajaga ning 46-aastase Pärnu vanaema Irene võitlus kopsuvähiga. Mõlemat naist toetab fond juba mõnda aega. 

34-aastane tallinlanna, kelle emakakaelavähiravi rahastab fond alates novembrist 2017, kirjutab: «Kuna võitlen haigusega juba aasta, otsisin abi igalt poolt ega tahtnud leppida sellega, et elu lõpeb 33-aastaselt. Fondi toetus on minu jaoks äärmiselt tähtis ja vajalik, kuna ravim maksab üle 2000 euro iga kolme nädala tagant. Tean, et tänu sellele saan veel palju aega veeta koos oma lähedastega. Kogu südamest tahan tänada fondi ning annetajaid.»

2017. aastal sai vähiravifond lahkete annetajate toel aidata üle saja patsiendi, 2016. aastal sai toetuse aga 40 inimest. Kuid uue aasta alguses saabus lauale juba seitse uut abitaotlust, millest osa on fondi nõukogu ka juba heaks kiitnud. Üks abisaaja on 41-aastane pereema Jõgevalt, kes vajab ülalõua kasvaja ravi. 

Vähiravifond kutsub kõiki eestimaalasi üles jõukohase püsiannetusega fondi panustama, et vähihaiged saaksid hädavajaliku ravi, kallihinnalise lootuse ning veel ühe õlekõrre eluks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles