Teadlased avastasid põneva põhjuse, miks on ülekaalulistel raske alla võtta

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Arne Trautmann

Põhjus, miks ülekaalulistel läheb kaalu langetamine raskesti ning motivatsioon kipub enne tulemuste nägemist kaduma, võib olla ka selles, et rasvkude on muutunud põletikuliseks. 

Suurbritannia Exeteri Ülikooli teadlased analüüsisid ülekaaluliste rasvarakke ning leidsid, et nende rakud on olulises hapnikupuuduses, kirjutab Independent.

Hapnikupuudus tingis omakorda selle, et rakkudes tekkis põletik ja kude muutus armiliseks. Selle tulemusel polnud rasvkude niivõrd võimeline omandama söögist saadavaid kaloreid ja toitaineid, vaid rasv mähkus elutähtsate organite (maks, süda, lihaskude) ümber. Kui see juhtub, on kaalu langetada märksa raskem kui siis, kui rasv püsiks lihtsalt nahaalustes kudedes. 

Selline olukord võib põhjustada mitmeid terviseprobleeme. Üks levinumaid on näiteks rasvmaks, mille puhul on maksarakud rasvastunud ja maks suurenenud, aga ka südame-veresoonkonna haigused.

Teadlased arvavad, et on leidnud läbimurde, mis võiks rasvumise protsessi peatada ning aidata ülekaalulistel kergemini kaalu langetada. Võtmesõnaks on rasvamolekul nimega lüsüül oksüdaas, mis esines sagedamini just ülekaaluliste inimeste organismides. Molekuli teket ning seetõttu ka rasvumist aitaks vältida ravim, mis selle levikut pärsiks.

«Teadaolevalt võib ülekaaluliste inimeste rasvkude armiliseks muutuda. See teeb kaalulangetamise raskemaks, sest sellised kannatada saanud rasvarakud pole võimelised kaloreid säilitama. See viibki selleni, et rasv liigub siseelundite ümber ja tekitab ohtliku olukorra,» kirjeldas Exeteri Ülikooli teadlane dr Katarina Kos.

Tema sõnul oli nende eesmärk välja selgitada, mis rasvkoe armistumiseni viib ning kuna see on nüüd teada, asuvad nad välja töötama ravimit, mis aitaks selle võimaluse välistada. «Järgmine etapp on uurida, kui suur mõju sellisel ravil oleks,» lisas ta.

Seniks soovitab dr Kos aga ülekaalulistel oma menüüd kontrolli all hoida ning mitte sisse süüa üleliigseid kaloreid, juhul kui nad neid ära kulutada ei suuda. «Seda aitab teha juba lihtne jalutuskäik peale sööki, millega saab ennetada rasvkoe liigset koormamist ning armistumist,» lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles