Noor naine on allergiline omaenda juustele ja pisaratele

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natasha Coates põeb haruldast sündroomi.
Natasha Coates põeb haruldast sündroomi. Foto: Kuvatõmmis

Kui mõne elu segab allergia kassi- või koerakarvade vastu, siis 22-aastane Natasha Coates ei saa juukseid kasvatada, pisaraid valada ega trenni teha ilma oma elu ohtu panemata.

Natasha Coates’i painab immuunsüsteemi haigus, mida nimetatakse nuumrakkude aktiveerumise sündroomiks (mast cell activation syndrome ehk MCAS sündroom). Tegu on haruldase haigusega, mis tekitab kehas äkilise vastureaktsiooni mitmetele mõjuritele. Eri inimestel võib haiguse raskus ning allergiliste reaktsioonide teke varieeruda ning ka elu jooksul muutuda.

Haigus vallandub siis, kui nuumrakud ehk teatud tüüpi vererakud reageerivad mõnele mõjurile ning vabastavad histamiini ja muid ühendeid, mis tekitavad allergilise reaktsiooni. Inglismaal Nottinghamis elav Coates on seepärast allergiline oma pisaratele, juustele, ilmamuutustele ning paljudele toitudele.

«Reaktsioonid varieeruvad. Juba ilmamuutus võib tekitada sügelust ja väsimust, aga ka muutuda eluohtlikuks, kui keel ja kurk paiste lähevad,» kirjeldas naine. Ta sai normaalset elu elada 18-aastaseks saamiseni, kuid varsti pärast seda hakkasid sümptomid välja kujunema. Naisel diagnoositi MCAS alles kaks aastat hiljem.

Coates praktiliselt ei saa juukseid kasvatada, sest kohe, kui need natukenegi pikemaks kasvavad, tekitab see pealaele valusa lööbe ja villid. Kummalisel kombel on ka mõne toiduga nii, et ühel päeval võtab keha selle normaalselt omaks, teisel võib tekkida aga ootamatult raske reaktsioon.

«Ühel päeval võisin süüa juustuga võileiba ning kõik oli korras, järgmisel päeval sama asja süües ajas see kurgu paiste. Siis jällegi sobis see söömiseks. Mul pole aimugi, kuidas keha järgmisena reageerib,» tõi ta näite. Organism ei talu hästi ka kehahooldustooteid (vannisoolad, deodorandid, juuksespreid, meigitarbed jm).

«Ma ei saa teha paljusid asju, mida teised minuvanused teevad, näiteks juua alkoholi. Ma ei tea ka kunagi, kas magan täna oma voodis või haiglavoodis,» nentis naine.

Natasha ema Adele lisas, et ta püüab kodu hoida nii puhtana kui võimalik ning valmistab tütrele vaid teatud «ohutuid» toite. Samuti tuleb igal külalisel enne nende koju sisenemist hoolikalt käed ära pesta, et vältida igasugu infektsioonide levikut. Seda kõike selleks, et minimeerida allergiliste reaktsioonide teket. «Kipun olema üliinnukas koristamise, tolmu pühkimise ja kätepesuga,» tõdes ta.

Natasha Coates’il esineb päevas kümneid allergilisi reaktsioone – enamasti on nendeks migreen, sügelus ja paistetus. Vahel paisuvad mõned reaktsioonid eluohtlikuks ning noort naist on seepärast haiglasse viidud mitmekümnel korral. Küll aga ei lase ta haigusel enda üle võimust võtta sedavõrd, et loobuks igasugustest rõõmudest. Nimelt tegeleb ta iluvõimlemisega ning on sel alal võitnud ka briti parasportlaste meistrivõistlused.

«Olen iluvõimlemisega tegelenud kaheksa-aastasest saati, lihtsalt harrastuse mõttes. Pärast haiguse tekkimist ei suutnud ma tavasportlastega enam sammu pidada ning hakkasin võistlema koos parasportlastega.

«Mul on harjutusi tehes ikkagi palju takistusi, sest igasugu ühendid mõjutavad mu aju, mistõttu võin ühtäkki kaotada võime tunda oma sõrmi ja jalgu. Kui seisan poomil ega tunne oma jalgu, peangi lihtsalt poomi vaatama, et aru saada, kuidas nad liiguvad,» selgitas ta.

Samas tõdes ta, et kerge pole seegi, kui talle on justkui kaela pandud silt «puudega inimene». «Paljud ütlevad, et ma ei näe välja haige, kuigi nad ei näe ega tunne mu valusid ega allergiaga kaasnevat turset.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles