Soomes nõudis gripp väikelapse elu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Stefan Dinse

Soome tervise- ja heaoluameti (THL) teatel suri gripist tekkinud tüsistuste tagajärjel laps, kelle vanust ja sugu amet aga ei avalikusta.

«Gripiviirusest tingitud surm on laste seas äärmiselt haruldane, kuid mitte võimatu,» nentis THLi spetsialist Hanna Nohynek ajalehele Ilta Sanomat.

Tema sõnul nõuab gripp Soomes igal aastal ligi 500–2000 inimelu olenevalt sellest, milline gripiviiruse tüvi parajasti domineerib. Tänavusel hooajal on Soomes ringluses nii A- kui ka B-gripiviiruse tüvi ning arstid soovitavad isegi veel praegu end gripi vastu vaktsineerida neil, kes pole seda veel teinud.

Nohynek rõhutas, et kuigi vaktsiin sajaprotsendilist kaitset gripi vastu ei anna, on alati parem ja turvalisem valik olla ikkagi vaktsineeritud kui vaktsineerimata.

Möödunud nädala seisuga pöördus Eestis ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 2919 inimest, neist ligi 42 protsenti olid lapsed. Eesti terviseameti teatel kinnitati eelmisel nädalal laboratoorselt kaheksa A-gripi- ja 40 B-gripiviirust.

Domineerivaks viiruseks on B-gripiviirus, mida esineb kuni 38 protsendil uuritud proovidest ja sealjuures enim Tartumaal. B-gripiviirustest neli osutasid Yamagata-tüveks.

Hooaja algusest saati on haiglasse sattunud 37 patsienti, neist 12 vanusrühmas 0–4, kaheksa patsienti vanusrühmas 5–14; kuus inimest vanusrühmas 15–64 ning 11 vanemaealiste vanusrühmas.

Kuigi grippi esineb juba pisut rohkem, hindab terviseamet haiguse intensiivsust veel madalaks ning gripilevikut piiratuks. Haigestumiste madal üldarv on tõenäoliselt tingitud pühadest ja koolivaheajast, mil lapsed ja osa lapsevanemaid olid rohkem kodus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles