Viljandi naisele siirati ema ja õe neerud

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiine Sepp.
Kristiine Sepp. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kaks korda neerusiirdamise läbi teinud Kristiine Sepp on tänulik oma perele, kuna esimene kord oli doonoriks ema, teisel korral õde.

Viljandis Kõpu alevikus elava Kristiine Sepa haigusest andsid märku sagedased peavalud juba 1995. aastal. «Käisin neuroloogide juures uuringutel ja kuna sel aastal olid riigikogu valimised, tuli Viljandis terve arstide konsiilium mind vaatama. Viljandi nefroloog ütles, et asi on neerus, ja mind saadeti Tartusse, kus öeldi, et neerud töötavad ainult 25-protsendiliselt,» meenutas praegu 61-aastane kolmekordne vanaema.

Naine oli neerujärjekorras, ent vahepeal tegi vajalikud sobivustestid ära tema noorem õde Katrin, kelle elund doonorluseks ka sobis. «Kui seda kuulsin, siis mõtlesin, et ei suuda seda heategu vastu võtta. Õde on minust 20 aastat noorem ja tal on neli tütart,» rääkis ta. Sepal endal on kolm tütart, kes soovitasid õe ettepanekuga nõustuda ja ta ümber veensid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles