Patsientide õudusunenägu: mehe kõhust leiti skalpell

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glenford Turneri röntgenpilt, millel on näha kõhtu jäänud skalpelli.
Glenford Turneri röntgenpilt, millel on näha kõhtu jäänud skalpelli. Foto: TT NYHETSBYRÅN / AP / Scanpix

Sõjaveteran läks eelmise aasta märtsis pearinglusega West Haveni veteranide haiglasse Conneticutis. Mehe pead uuriti MRT uuringuga, kuid tuli välja, et tõeline vastus peitus hoopis kõhus.

61-aastane Glenford Turner oli haiglas uuringuga poole peal, kui teda tabas äge kõhuvalu. Väljaanne Washington Post kirjutab, et protseduur lõpetati ning arstid heitsid pilgu kõhule: röntgenpilt vaagnapiirkonnast näitas sinna jäetud kirurgilist instrumenti, seisis patsiendi eelmisel nädalal algatatud kohtuasjas.

Mehe kõhus oli skalpell, mida Turneri väitel kasutati samas haiglas neli aastat tagasi talle tehtud eesnäärmeoperatsioonis. Turneri kohtuasi süüdistab USA veteranide osakonda hoolimatuses ja soovib määratlemata kahjutasu väidetavalt kahjustava operatsiooni eest.

Turneri sõnul tehti talle 2013. aasta augustis lõikusroboti abil eesnäärmevähi operatsioon. Mees kurtis peale lõikust pikaajaliste kõhuvalude üle, kuid eelmisel aastal tehtud haiglakülastusel muutusid valud hullemaks.

Kohtudokumentides selgitamata põhjustel eemaldati mehe kõhust skalpell alles kuu aega peale selle avastamist. Peale operatsiooni tunnistasid tervishoiuametnikud tehtud viga.

Ameerikas jääb patsientide kehadesse arvatust rohkem meditsiinilist varustust. Riikliku terviseinstituudi andmetel juhtub see kirurgidel ja nende assistentidel kuni 1500 korda aastas. Kuid 2013. aastal avaldatud USA Today ülevaade valitsuse andmetest, akadeemilistest uuringutest ja juriidilistest dokumentidest leidis, et see arv on tõenäoliselt 4500 ja 6000 juhtumi vahel.  

Kuigi vahel on ununenud esemeteks metallist instrumendid, siis enamasti on nendeks käsnad ja lapid, mis on kõige ohtlikumad, kuna võivad põhjustada surmaga lõppevaid infektsioone. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles